2018, anul dedicat promovării patrimoniului cultural în UE

 

 

În contextul în care UDMR intenționează să promoveze programul ”Protectorii patrimoniului- Adoptă un monument” la nivel european ca pe un set de bune practici, deputatul european Iuliu Winkler salută decizia Parlamentului European (PE) de a dedica anul 2018 patrimoniului cultural european.

”Decizia Parlamentului European la propunerea Comisiei de a dedica anul 2018 patrimoniului european este salutară. Patrimoniul cultural european este o resursă comună și un bun al tuturor, care trebuie păstrat pentru generațiile viitoare și a cărui protejare este o responsabilitate comună a tuturor. Creat, de-a lungul timpului, prin sinteza expresiilor culturale extrem de diverse ale civilizațiilor care au populat Europa, patrimoniul cultural moștenit poate juca un rol important în coeziunea comunităților într-o perioadă în care societățile europene traversează o perioadă de creștere a diversității”, a afirmat deputatul european al UDMR într-o declarație scrisă transmisă în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European pe marginea raportului referitor la anul european al patrimoniului cultural. Potrivit lui Winkler, anul european va încuraja o mai bună înțelegere a nevoii de protecție și promovare a diversităților expresiilor culturale.

În declarația sa, parlamentarul european a vorbit și despre succesul de care se bucură programul ”Protectorii patrimoniului – Adoptă un monument” în rândul elevilor și liceenilor maghiari din Transilvania. ”Înțelegând importanța vitală a patrimoniului cultural pentru comunitatea noastră, UDMR a lansat în urmă cu cinci ani programul ”Protectorii patrimoniului- Adoptă un monument” care are ca scop educarea și implicarea tinerilor în protejarea și promovarea patrimoniului construit. Programul a înregistrat un succes real. De-a lungul acestei perioade, tot mai mulți elevi și liceeni au înțeles importanța protejării monumentelor, antrenându-se entuziaști în activități dedicate acestui scop. UDMR dorește să promoveze acest program la nivel european ca pe un set de bune practici în privința implicării civice, de la vârste fragede, în protejarea și transmiterea generațiilor viitoare a patrimoniului cultural”, a mai afirmat Iuliu Winkler.

Activitățile și proiectele care se vor desfășura în statele membre în cadrul Anului european al patrimoniului cultural vor fi cofinanțate de Comisia Europeană prin programe deja existente cum sunt Europa Creativă și fondurile structurale și de investiții europene.