Un grup de studenți și elevi, conduși de dr. Csók Zsolt, participă, în perioada 4-13 iulie a.c., la săpăturile arheologice care au loc la sistemul de fortificații ale celui mai important castru regal arpadian timpuriu din Transilvania. Aceștia se află într-o tabără de arheologie organizată, în municipiul Hunedoara, de UDMR Hunedoara și Prezidiul Executiv UDMR, cu sprijinul Fundației Communitas și Direcția Județeană pentru Tineret Hunedoara, având sprijinul parlamentarului european Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
Sâmbătă, în cadrul taberei, studenții și elevii au avut prilejul să se întâlnească la Casa Maghiară din Hunedoara, cu Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv al UDMR, cu parlamentarul european Iuliu Winkler, la discuții participând și conducătorul taberei, arheologul Csók Zsolt. Tabăra a fost vizitată în aceeași zi și de prodecanul Facultăþii de Istorie ºi Filosofie UBB Cluj, dr. Rüsz Fogarasi Enikõ.
”Nu este întâmplător că am ales astfel participanții la tabără. Am dorit ca studenții să lucreze la săpăturile arheologice din sistemul de fortificații ale castrului regal, iar elevii să cunoască un model de carieră, să învețe cu se ocupă arheologii, dar și să se împrietenească, pentru că astfel de tabere sunt întotdeauna formatori de comunități puternice”, a afirmat Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv al UDMR, vorbind despre una dintre ideile de la care a pornit organizarea taberei de la Hunedoara. Hegedüs a amintit faptul că studentă fiind, participarea la taberele de arheologie din Liteni, județul Cluj, au fost pentru ea o experiență extraordinară. ”Am învățat să lucrăm în echipă, cum să împărțim munca, pe cine putem să ne bazăm. Toate aceste experiențe mă însoțesc și astăzi. Mă bucur că o astfel de inițiativă primește și sprijin. Pentru maghiarii din județul Hunedoara sunt foarte importante programele ce consolidează comunitatea, iar acum, după programul Protectorii patrimoniului, putem vorbi de un al doilea program care vizează protecția patrimoniului”, a mai spus ea.
”În arheologie, baza și cheia succesului sunt munca manuală și intelectuală, iar dacă voi țineți cont de acesta, veți putea depăși toate obstacolele. (…) Dorim să continuăm acest proiect și să organizăm și la anul viitor o tabără aici, iar pe de altă parte am vrea să ne extindem și să organizăm tabere de arheologie pentru studenți și elevi și în alte localități din Transilvania”, le-a spus tinerilor arheologul Csók Zsolt. El le-a reamintit acestora că tabără de la Hunedoara este importantă pentru că aici se găsește unul dintre cele mai vechi castre regale arpadiene.
Cu acest prilej, tinerii au intrat în dialog cu deputatul european Iuliu Winkler, aceștia fiind interesați să afle cât mai multe despre oportunitățile pe care le creează UE, dar și despre modul în care Uniunea a gestionat criza refugiaților sau de ce britanicii au votat pentru ca țara lor să părăsească UE. ”Consider că cele mai importante oportunități create de UE sunt cele pe care le folosesc tinerii. Pentru noi, est-europenii, este interesant că pe parcursul unei singure generații am străbătut drumul care ne-a scos din dictatura comunistă, iar după o schimbare complicată de regim am ajuns să fim membri UE. Mulțumită acestui drum parcurs, acum, tinerii își pot planifica neîngrădiți cariera pentru că în UE se circulă liber, iar prin programul Erasmus poți studia la universitățile din Europa. (…) Prin mecanismele sale, piața unică facilitează practic libera circulație datorită ieftinirii biletelor de avion, ușurează comunicarea prin scăderea tarifelor de roaming, există cadrul pentru realizarea asigurării de sănătate europene. (…) Simțim în viața de zi cu zi ce avantaje avem ca și membri ai UE”, a afirmat parlamentarul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
În calitate de gazdă a întâlnirii, Iuliu Winkler a vorbit și despre succesele comunităților maghiare dispersate, rememorând procesul de construire și înființare a Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva și a Casei Maghiare din Hunedoara. El a arătat că realizarea acestor proiecte a fost posibilă datorită solidarității comunității, muncii consecvente, subliniind că aceste două instituții pot funcționa doar printr-un efort continuu.
La tabăra de arheologie de la Hunedoara participă patru studenți de la UBB Cluj, cinci elevi ai Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, precum și opt elevi din Salonta (jud. Bihor), care se află sub ocrotirea Fundației ”Sfântul Francisc – Deva”.