Obiectivul deputatului european Iuliu Winkler ca raportor în dosarul referitor la Regulamentul pentru mineralele care provin din zone de conflict, respectiv staniu, tantal, tungsten și aur (3TG), este acela de a rupe legătura dintre activitățile economice, minerit și comerțul cu aceste minerale și finanțarea conflictelor armate din veniturile ce rezultă din aceste activități.
„Cred că regulamentul pe care Parlamentul European urmează să-l adopte trebuie să cointereseze toți actorii implicați și să fie bazat pe principiul răspunderii comune. Reglementarea privind mineralele de conflict este un instrument menit să genereze mai multă prosperitate și stabilitate în zonele afectate de conflicte armate. Propunându-și acest obiectiv, noua reglementare va juca un rol important în abordarea globală a fenomenului migrației de către UE. Migrația economică este generată de presiunea conflictelor, sărăciei și insecurității, de aceea ajutând oamenii și comunitățile din aceste zone contribuim la reducerea presiunii care îi îndeamnă pe aceștia să-și caute o viață mai bună în Europa”, a afirmat Winkler, joi, în Parlamentul European, în cadrul unei conferințe de presă.
Conferința de presă a fost prilejuită de încheierea, miercuri seară, în cadrul a celui de-al patrulea trialog între Parlament, Comisia Europeană și Consiliu, a unui acord politic în vederea finalizării cât mai rapide și cu succes a negocierilor tehnice în privința Regulamentului pentru mineralele 3TG.
Raportorul a declarat că profiturile ilegale generate prin exploatarea oamenilor și comunităților trebuie să fie aduse în zona legalității, iar companiile europene trebuie să devină mai responsabile și mai active în asumarea responsabilității sociale față de comunitățile și regiunile care asigură realizarea profiturilor lor. „Prin mai mult transparență în întregul lanț de aprovizionare a mineralelor 3TG vom împiedica fluxurile financiare ilegale, vom face imposibilă finanțarea războaielor și conflictelor prin sclavia modernă. Comerțul internațional joacă un rol crucial în asigurarea creșterii sustenabile și creării de noi locuri de muncă, dar trebuie, în secolul 21, să fim responsabili și să impunem reguli pentru transparența și echitatea comerțului”, a adăugat Iuliu Winkler.
La conferința de presă au mai participat comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, președintele Comisiei de Comerț Internațional din PE, Bernd Lange, și ministrul olandez pentru Comerț, Lilianne Ploumen, în calitate de reprezentant al președinției rotative a Consiliului UE.