Congresul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care va avea loc pe 25 mai la Miercurea Ciuc, va reuni cel mai mare număr de delegaþi de la înfiinþarea formaþiunii, a precizat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, membru al grupului PPE.
Potrivit acestuia, manifestarea, care va reuni peste 700 de delegaþi, va avea ca teme principale pe ordinea de zi modificarea Statutului UDMR ºi adoptarea unor documente programatice pe probleme importante precum cele economice, dar ºi referitoare la revizuirea Constituþiei sau la procesul reformei de dezvoltare regională. Congresul UDMR nu va alege o nouă conducere.
‘Cel de-al 11- lea Congres al UDMR va fi organizat la Miercurea Ciuc, după obiceiul nostru ca fiecare Congres să găsească câte o nouă locaþie în care să putem evident să fim oaspeþi ai altora ºi altora dintre comunităþile maghiare din Transilvania. Nu este un Congres de alegeri, însă este un congres foarte important din mai multe puncte de vedere. În primul rând, prin componenþa sa, este cel mai mare congres de până acum al UDMR, în sensul că am luat decizia de a invita toþi primarii aleºi în culorile UDMR ºi ei sunt din oficiu delegaþi la Congres. Asta înseamnă 206 primari de localităþi, comune, oraºe, municipii, în Transilvania. Am adăugat apoi delegaþi suplimentari ºi din partea organizaþiilor de tineret, din partea organizaþiilor asociate UDMR-ului ºi astfel am ajuns la un număr de 777 de delegaþi ai congresului UDMR. Este, din acest punct de vedere, cel mai numeros Congres cu cei mai numeroºi delegaþi din toþi cei 23 de ani ºi credem că este important acest lucru, pentru că fiecare ales local răspunde nemijlocit faþă de cei care l-au ales, fiind vorba de alegeri directe pentru aceºti demnitari. Bineînþeles că am considerat că prin aceasta creºtem gradul de coeziune ºi legătura directă pe care o avem cu alegătorii’, a declarat pentru AGERPRES, la Bruxelles, europarlamentarul UDMR.
Iuliu Winkler a subliniat că, la Congresul din 25 mai, nu vor fi aleºi demnitari pentru consiliul de conducere, dar vor exista dezbateri legate de Statutul UDMR, urmând să fie făcute anumite modificări în statut, cele mai multe vizând o eficientizare a funcþiei politice a partidului.
‘Am avut spre exemplu două organe de conducere, un prezidiu ºi un consiliu permanent care erau foarte asemănătoare numeric ºi aveau atribuþii foarte apropiate. Acum facem un prezidiu mai restrâns, care va avea decizia operativă ºi care s-ar putea reuni mai uºor ºi facem un consiliu permanent puþin mai larg format din aproape 40 de persoane care însă chiar dacă se va întruni mai rar, odată la o lună, spre exemplu, sau ori de câte ori este nevoie, va fi reprezentativ ca să poată să ia deciziile politice importante. Pentru că, iată, suntem într-o perioadă importantă în România, cu decizii majore. Formăm o organizaþie de femei. Am fost criticaþi de nenumărate ori că UDMR nu are organizaþie de femei ºi iată că vom avea începând de săptămâna viitoare, urmând să ºi asigurăm locuri pentru ca femeile să poată să ia parte mai mult în decizia politică, considerând că este important acest lucru ºi considerând că este ºi de inspiraþie europeană’, a precizat Iuliu Winkler.
Congresul UDMR va lua totodată o serie de decizii legate de modul în care organizaþiile partenere formaþiunii participă la viaþa politică, aceste decizii, chiar dacă sunt mai degrabă tehnice, vizând creºterea gradului de coeziune ºi de apropiere între decidentul politic ºi cetăþeanul care este membru al comunităþii.
Cu acelaºi prilej, programul UDMR va fi modificat.
‘ªi aici vor apărea modificări importante în mai multe domenii, inclusiv economice. Am avut dezbateri în ultimele trei luni de zile pe programul economic ºi considerăm că este important să avem acum acele elemente care reflectă problemele de astăzi. Criza economică nu este ardeleană ºi nu e românească, este o criză europeană, o criză globală, problema locurilor de muncă, problema tineretului, problema calificării tineretului ºi a viitorului pe care putem să-l asigurăm tinerilor în Transilvania. Sunt probleme foarte importante pentru noi. De fapt, sunt pentru þară, pentru că eu cred că sunt aceleaºi probleme cel puþin în economie pe care le-ar avea ºi celelalte regiuni ale þării bineînþeles þinem în primul rând să vorbim despre Transilvania, pentru că acolo este baza noastră electorală ºi acolo o mare parte a deciziilor economice se află evident în mâna comunităþilor conduse de lideri ai UDMR’, a argumentat eurodeputatul UDMR.
O dezbatere, care va deschide de altfel ordinea de zi a Congresului UDMR, va viza o serie de documente programatice, o consultare publică largă fiind deja începută în ultimele luni pe aceste documente care vor clarifica poziþia Uniunii într-o serie de teme importante.
‘Personal, m-am ocupat de un singur domeniu ºi anume domeniul economic, dar vom avea documente programatice, care vor regla sau vor lămuri poziþia UDMR, în toate dezbaterile importante care sunt in curs acum în România. În primul rând, evident asupra dezbaterii privind modificarea Constituþiei unde poziþia noastră este lămurită, dar o vom clarifica ºi mai mult, o vom nuanþa ºi o vom califica. Evident, poziþia în domeniul reformei de dezvoltare regională care este un alt subiect foarte important în dezbaterea publică. Vom avea un document în care vorbim despre economie ºi despre ce anume credem noi că ar trebui făcut în economia României, după cum vom avea un document de politică externă ºi un document în pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2014. Încercăm deci să venim în toate domeniile cu o poziþie foarte clară, cu o poziþie foarte transparentă, ºi cu o poziþie care de fapt vine din dorinþa ºi din propunerile ºi din ideile pe care electoratul nostru ni le transmite. Credem că suntem în continuare ºi dorim să rămânem o formaþiune politică naþională a României, deci suntem relevanþi în întreaga þară’, a arătat Iuliu Winkler.
El a adăugat că, pe o hartă politică imaginară, culoarea verde apare mai ales în Transilvania, dar ºi în toate judeþele þării, ºi a subliniat că, atunci când UDMR a fost partener de guvernare, a făcut parte dintr-o coaliþie de guvernământ, demnitarii desemnaþi de Uniune au avut în vedere ºi interesul general al locuitorilor României ºi interesul specific al comunităþii în egală măsură.
“Acum suntem în opoziþie. Dorim să fim o opoziþie constructivă, dar o opoziþie cu principii ferme. Deci, evident că, în accepþiunea mea, ºi este o opinie personală, o opoziþie constructivă nu înseamnă o opoziþie tăcută, ci una în care ne spunem opiniile. Aceste opinii sunt din ce în ce mai bine conectate la trendurile europene, dialogăm foarte mult cu forþele politice în Parlamentul European, dialogăm foarte mult la nivel regional ºi avem o activitate externă din ce în ce mai bine structurată. ªi credem că este important acest lucru. Tocmai de aceea credem că participarea noastră la dialogul politic în Parlament ºi dialogul pe marginea fiecăruia dintre temele importante politice ale anului 2-13 in Romania este o participare constructivă ºi ar trebui să fie privită ca atare”, a conchis deputatul european. AGERPRES