Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) speră ca viitoarea Comisie Europeană (CE) să fie mai flexibilă, iar comisarii să asigure nu doar controlul, ci și îndrumare și asistență statelor membre.
“Prioritatea următoarelor trei săptămâni în Parlamentul European (PE) este audierea candidaților pentru noua Comisie Europeană. Audierile vor fi severe, iar comisiile de specialitate ale PE vor urmări modul în care candidații răspund priorităților politice formulate de PE și asumate de Jean-Claude Juncker pentru noua Comisie”, a arătat Winkler, vineri, la Cluj, în cadrul expunerii pe care a susținut-o la conferința economică organizată de Asociația de Afaceri Ungare în România (RMÜE), prezidată de Diósi László, care este și președintele OTP România.
Potrivit deputatului european al UDMR, Juncker a propus pentru noua Comisie o structură inovatoare, comisarii urmând să lucreze în echipe coordonate de vicepreședinți. “Aceasta poate fi o veste bună dacă într-adevăr noua CE va fi o comisie cu un mai pronunțat caracter politic, mai puțin rigidă decât Comisia Barroso. Comisarii trebuie să se asigure că guvernele statelor membre vor primi asistență și îndrumare din partea CE și nu doar o impunerea formală și mecanică a regulilor de la nivel european. Astfel, statele membre care se confruntă cu dificultăți vor putea într-adevăr să-și îmbunătățească performanțele. Este și cazul României care are la dispoziție peste 23 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 din fondurile aferente Politicii de Coeziune, dar care pornește acest nou exercițiu financiar de pe ultimul loc în UE în ceea ce privește absorbția fondurilor de coeziune”, a declarat Iuliu Winkler.
Deputatul european a avertizat că în cazul în care structura noii CE va lucra într-un mod formal, cu super-comisari care vor îngreuna activitatea comisarilor deținători de portofolii, atunci problemele la nivelul UE se vor adânci.
Iuliu Winkler a mai vorbit și despre Acordul de Parteneriat pe care România l-a încheiat, în luna august, cu CE în privința fondurilor europene.
“Există trei priorități la care mediul de afaceri trebuie să fie atent. Vor exista fonduri europene consistente, în primul rând, pentru sectorul energetic și creșterea eficienței energetice, apoi pentru dezvoltarea rurală și agricultură, iar în al treilea rând pentru dezvoltarea infrastructurii atât cea de transport cât și infrastructura digitală și de comunicații”, a explicat deputatul european al UDMR.
El a adăugat faptul că peste 300 de programe operaționale vor trebui aprobate de CE printre care și programele operaționale propuse de Guvernul de la București, spre sfârșitul anului fiind de așteptat să fie lansate și primele sesiuni în vederea depunerii de proiecte.
Conferința economică de la Cluj organizată de RMÜE a fost deschisă de ambasadorul Ungariei la București, Excelența sa Zákonyi Botond. Diósi László, președintele RMÜE, a făcut o analiză a situației economice a României.