Deputatul european Iuliu Winkler a vorbit, sâmbătă, cu tinerii participanți la EU Tabor – Tabăra UE, despre profesiile de viitor și măsurile menite să reducă șomajul în rândul tinerilor.
“În anii 90, aproape toți tinerii își doreau să devină economiști sau juriști. Apoi, au venit la modă specializările legate de societatea informațională, de comunicații. În aceea perioadă nici România, dar nici Europa nu au înțeles că nu este deloc benefic să renunți la ramurile industriale și să construiești o economie care să se bazeze aproape exclusiv pe servicii. Acum vedem că acolo unde, în urmă cu 20 -25 de ani, a fost eliminată industria, producția, activitatea tehnologică, societatea își pierde spiritul inovator, inventivitatea. (…) Din acest motiv, dar și din cauza crizei, în Europa și acasă se vorbește tot mai mult despre reindustrializare. Vă dau un singur argument în favoarea reindustrializării, iar acesta este Germania. Ea este locomotiva economică a Europei tocmai pentru că nu a renunțat la industrie, pentru că a apreciat forța clasei mijlocii și a IMM-urilor. (…) Vă propun să vă interesați ce înseamnă ingineria, ce posibilități profesionale vă poate oferi, mai ales că inginerii din Transilvania îmbătrânesc, lucru pe care l-am văzut în fabricile vizitate în campanie. Sunt sigur că, în următorii ani, ingineria și profesiile legate de tehnologie vor fi din nou la modă, iar rolul cercetării, dezvoltării și inovării va fi reevaluat”, a declarat deputatul european al UDMR.
Referindu-se la cotele alarmante la care a ajuns șomajul în rândul tinerilor europeni, cei mai afectați fiind cei sub 25 de ani, Iuliu Winkler a vorbit despre măsurile luate la nivel european. “Dacă, la Bruxelles, dezbatem în PPE, dar și la nivelul celorlalte formațiuni politice, problemele tinerilor, depășind discursul de campanie, este deoarece a devenit clar pentru toată lumea faptul că șomajul în rândul tinerilor este o provocare serioasă la nivelul întregii Uniuni”, a spus deputatul european al UDMR. Winkler a arătat că în unele state membre un tânăr din doi este fără loc de muncă, iar în România aproape un sfert dintre tineri sub 25 de ani nu lucrează, situația riscând să se agraveze. Potrivit acestuia, crearea de locuri de muncă și sprijinul financiar concret acordat tinerilor pentru începerea unei cariere se numără printre propunerile formulate, imediat după alegeri, de europarlamentarii din grupul PPE care au fost transmise Comisiei Europene.
Deputatul european le-a mai vorbit participanților despre Garanția Europeană pentru Tineret, un program finanțat de UE în România cu 500 de milioane de euro, și care are ca scop să sprijine șomerii tineri sub 25 de ani să își găsească un loc de muncă sau să-și continue pregătirea profesională.
“În aceste zile, la Brașov, s-a deschis un centru regional în cadrul Programului Garanția Europeană pentru Tineret. Mai multe astfel de centre urmează să fie deschise în țară. (…) Acest program finanțat din bani europeni își propune să ajute șomerul mai tânăr de 25 de ani să primească o ofertă pentru un loc de muncă, sau una pentru un stagiu de perfecþionare profesională, sau de continuare a studiilor sau de ucenicie, în funcþie de situaþia fiecăruia. (…) Fiecare județ din Transilvania este inclus în program, iar în afara Brașovului, vor mai fi deschise centre regionale în Alba Iulia, Deva și la Baia Mare”, a adăugat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul a participat în cadrul EU Tabor, alături de deputatul european Sógor Csaba, la panelul intitulat “Programul de acțiune PPE – un viitor pentru tineri”.
EU Tabor este organizată la Izvorul Mureșului de Conferința Tinerilor Maghiari.