Încheiem un an al contradicțiilor, al ezitărilor, în care clasa politică nu a reușit să recâștige încrederea pe care a pierdut-o în 2012, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni, la Deva, într-o conferință de presă.
“Nu am reușit să schimbăm percepția negativă asupra României nici în Parlamentul European (PE) și nici în rândul celorlați factori decizionali europeni. Nici mediul economic și nici cel investițional nu și-au recâștigat încrederea în România, iar acest lucru este demonstrat de faptul că anul 2013 este cel mai slab din ultimii zece ani din punct de vedere a investițiilor străine directe”, a afirmat deputatul european al UDMR.
În aceeași conferință de presă, Iuliu Winkler a vorbit despre faptul că grupul parlamentar al UDMR a avut inițiative care au stat sub semnul opoziției constructive. “Constat, însă, cu regret faptul că în spațiul public a reapărut discursul anti-maghiar binecunoscut în anii 90, creând situații pe care am crezut că le-am depășit demult”, a spus parlamentarul european referindu-se la controversele legate de folosirea limbii materne în administrație și în spațiul public sau a simbolurilor maghiare.
Arătând că UDMR și-a desfășurat activitatea în condiții dificile, într-o atmosferă tensionată, în opinia sa, totuși, Uniunea a reușit, în 2013, să dea dovadă de inițiativă și consecvență, păstrând astfel încrederea comunității maghiare. “Am păstrat încrederea comunității maghiare din România, acest lucru find reconfirmat și de rezultatele alegerilor parlamentare și locale din 2012”, este de părere Winkler.
Potrivit acestuia, cea mai mare provocare pentru UDMR, în 2014, sunt alegerile europene, obiectivul Uniunii fiind păstrarea reprezentării comunității maghiare în PE. “Într-o Europă care este pe cale să depășească criza, interesele comunității maghiare din Transilvania vor putea fi reprezentate numai dacă prezența în administrațiile locale și în Parlamentul României va fi completată de o prezență eficientă la nivel european”, a subliniat Iuliu Winkler. El a adăugat că UDMR este singura formațiune care în regulamentul de selecție a candidaților la alegeri ține cont și astăzi de punctul 8 din Declarația de la Timișoara.
Deputatul european a mai realizat un scurt bilanț al activității din Parlamentul European, arătând că România va primi mai multe fonduri prin noul Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, iar în aplicarea noilor politici agricolă și de dezvoltare regională vor fi luate în considerare în mai mare măsură interesele cetățenilor din Europa Centrală și de Est.
Deva, 23 decembrie 2013