Pentru prima dată, România va trebui să facă față, anul viitor, administrării în paralel pe de-o parte a fondurilor europene alocate prin actualul Cadru Financiar Multianual (MFF) și a celor aferente noului MFF pentru perioada 2014-2020, a arătat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), joi, la Oradea, într-o conferință de presă.
“Anul 2014 va pune autoritățile publice locale și centrale din România, administrațiile locale și întregul sistem al autorităților de management al fondurilor de dezvoltare regională și aferente Politicii Agricole Comune (PAC) agricole în fața unei provocări nemaiîntâlnite. Acestea vor trebui să administreze în paralel fondurile UE aferente actualului MFF pentru Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună (PAC), dar în același timp vor trebui să demareze administrarea resurselor aferente noului MFF 2014-2020. Este o situație nouă, deoarece România a aderat la UE la începutul aplicării MFF 2007- 2013”, a declarat parlamentarul european. În opinia sa, această situație va necesita o mobilizare deosebită a actorilor cu atribuții. “Cunoaștem foarte bine problemele legate de slaba capacitate administrativă, acestea provocând situația în care România se află pe ultimul loc în privința gradului de absorbție a fondurilor europene”, a afirmat Winkler.
El a amintit faptul că în privința fondurilor pentru dezvoltarea regională, Parlamentul European a adoptat regula N+3, care înseamnă că România a mai câștigat încă un an pentru absorbția banilor nefolosiți din alocările anilor anteriori, bani care vor putea fi utilizați până în 2016 inclusiv. “Ca atare, autoritățile vor continua să administreze resurse financiare aferente cadrului bugetar actual în paralel cu demararea noii generații de programe din noul MFF. În acest context, este regretabilă întârzierea în finalizarea proiectului de Acord de Parteneriat cu UE, pentru care Ministerul Afacerilor Europene a cerut o derogare până la sfârșitul lunii ianuarie 2014. Situația creată ne arată că obținerea de la Comisia Europeană a acreditărilor necesare pentru pornirea noilor programe va întârzia provocând întârzieri în lanț. (…) În ceea ce privește noua PAC, 2014 este anul pregătirii instituțiilor în vederea aplicării noilor prevederi de la 1 ianuarie 2015 “, a explicat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a participat, la Viișoara, la o întâlnire cu primarii și viceprimarii UDMR din județul Bihor, împreună cu președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, senatorul Biró Rozália și deputatul Cseke Atilla. Cu acest prilej, Iuliu Winkler și-a exprimat disponibilitatea de a-i sprijini pe aleșii locali ai UDMR în vederea unei bune pregătiri instituționale pentru perioada următoare cu scopul de a fi eficienți în atragerea finanțărilor europene.
Deputatul european a fost invitat să ia parte și la ședința de bilanț a Prezidiului executiv al UDMR Bihor. Aici, parlamentarul european a afirmat că, anul 2013, a fost unul rodnic din punct de vedere al rezultatelor în Parlamentul European, arătând că în noile politici de dezvoltare regională și în cea agricolă comună, dar și în celelalte capitole ale MFF 2014-2020, României i-au fost alocate mai multe fonduri decât pentru perioada actuală. “Prevederile legate de flexibilitatea MFF și revizuirea acestuia la jumătatea perioadei bugetare sunt foarte importante din perspectiva regiunilor din România care vor putea să beneficieze de finanțări mai multe și mai bine orientate pe structura nevoilor reale de dezvoltare”, a adăugat Winkler.
Parlamentarul european a fost invitatul Asociației pentru Promovarea Afacerilor în România – ROVE – care a organizat o dezbatere prilejuită de lansarea Ghidului pentru exportatori, o broșură care conține informații actualizate despre sistemul de promovare a exporturilor și de sprijinire a exportatorilor din România realizată cu sprijinul deputatului european. Iuliu Winkler are cu ROVE o colaborare care a început din 2005.
Alături de deputații Cseke Attila și Szabó Ödön și primarul municipiului Marghita, Pocsaj Zoltan, deputatul european a participat la ceremonia de comemorare a medicului Mircea Pop, patronul spiritual al spitalului municipal din localitate și la inaugurarea noii clădiri administrative a instituției spitalicești.