Iuliu Winkler: Maghiarii ardeleni trebuie să rămână pe pământul natal

Maghiarii ardeleni trebuie să rămână pe pământul natal, acesta a fost mesajul principal pe care l-a transmis liderul Organizaþiei Judeþene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, vineri, la Deva, cu prilejul festivităþii de comemorare la Monumentul Eroilor.

În fiecare an, ziua de 15 martie ne prilejuieºte formularea unui nou mesaj ºi ne reaminteºte de responsabilităþile pe care le avem. (…) Una dintre responsabilităþile comunităþii maghiare din Hunedoara constă în conservarea patrimoniului cultural, spiritual ºi construit din judeþ. Trebuie să îngrijim această moºtenire, care merită să fie iubită, respectată, dar mai ales păstrată ºi predată generaþiilor următoare. Această responsabilitate nu poate fi realizată de altundeva. Numai atunci putem fi păstrătorii moºtenirii naþionale, dacă îndeplinim porunca de a rămâne în pământul nostru natal“, a afirmat Iuliu Winkler.

Celebrarea eroilor Revoluþiei paºoptiste a fost deschisă cu un discurs de preºedintele UDMR Deva, Pogocsán Ferdinánd. Mesajul premierului Victor Ponta, cu ocazia zilei de 15 martie, a fost citit de prefectul judeþului Hunedoara, Sorin Vasilescu, mesajul preºedintelui Consiliului Judeþean Hunedoara, Mircea Ioan Moloþ, a fost transmis de Dan Stoian, managerul acestei instituþii judeþene. Au rostit alocuþiuni primarul municipiului Deva, Petre Mărginean, ºi inspectorul guvernamental Dézsi Attila.

În seria manifestărilor s-a înscris ºi turul istoric despre Revoluþia maghiară de la 1848 ºi spectacolul la care au participat ºi elevi din Ungaria, aflaþi în vizită la Deva, care s-au desfăºurat la Grupul ªcolar “Téglás Gábor” .

Astăzi, Grupul ªcolar “Téglás Gábor” s-a umplut de cadre didactice, elevi, părinþi ºi bunici. Noi toþi suntem parte a unei familii mari, în cadrul căreia, împreună, comemorăm Revoluþia maghiară ºi am umplut de viaþă această ºcoală, ceea ce ne convinge, încă odată, că “Téglás Gábor” este mai mult decât o ºcoală, este cea mai importantă instituþie a comunităþii maghiare din Hunedoara“, a mai spus Iuliu Winkler.

În judeþul Hunedoara, manifestările dedicate aniversării Revoluþiei paºoptiste organizate de UDMR Hunedoara au început, conform tradiþiei, la Simeria. La festivitatea organizată aici la monumentul din curtea Bisericii Romano – Catolice au rostit discursuri inspectorul guvernamental Dézsi Attila, vicepreºedintele politic al UDMR Hunedoara, Burján Gergely, primarul oraºului Simeria, Emil Rîºteiu. “În 1848, ideea egalităþii, libertăþii ºi fraternităþii a mobilizat naþiunea maghiară. Astăzi solidaritatea, unitatea, coeziunea sunt cuvintele cheie pentru a prospera pe pământul nostru natal”, a declarat, la Simeria, liderul Organizaþiei Judeþene Hunedoara a UDMR.

Cu acest prilej, corul “Curcubeul” din Deva, condus de profesoara Lengyel Izabella, a susþinut un concert.

Manifestări dedicate aniversării Revoluþiei de la 1848 au mai avut loc la Hunedoara, unde au fost depuse coroane la statuia poetului Petõfi Sándor de la Biserica Reformată ºi a avut loc un program cultural festiv în Sala Bethlen din Castelul Huniazilor. Depuneri de coroane de flori ºi momente comemorative ºi artistice s-au mai desfăºurat la Petroºani, Lupeni ºi Streisângeorgiu.

Seria de manifestări dedicate aniversării Revoluþiei paºoptiste va continua duminică, 17 martie, la Orăºtie, Petrila ºi Brad.