Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să decidă singur ce politici aplică în privința migrației economice, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), miercuri, în cadrul unei întâlniri cu ziariști organizată la Bruxelles de Biroul Parlamentului European de la București.
Potrivit parlamentarului european, UE are nevoie de o politică de azil comună, care se referă la refugiații care, conform legislației internaționale, se califică pentru obținerea statutului de azilant. În ceea ce privește fenomenul migrației economice, fiecare stat membru trebuie să aplice propria sa strategie în funcție de factorii economici, demografici și sociali proprii, a susținut deputatul european al UDMR.
“În problema refugiaților care sunt îndreptățiți la statutul de azilant putem ajunge, la nivelul UE, mai ușor la un acord. De altfel, consider că avem cu toții obligația morală de a oferi protecție acelora care și-ar putea pierde viața din cauza conflictelor și războaielor din țările din care provin. (…) Dar, problema migrației economice trebuie lăsată la latitudinea fiecărui stat membru”, spus Winkler, arătând că din acest punct de vedere nu se poate crea o politică comună europeană atâta vreme cât există diferențe majore între situația economică, demografică și socială din Germania, de exemplu, în comparație cu cea din România.
Deputatul european consideră că în privința formulării unei politici comune europene referitoare la refugiați și azil, care ar fi rezultatul reformării Tratatului de la Dublin, România ar trebui să-și coordoneze acțiunile cu statele din fostul Grup de la Vișegrad, iar la nivelul Parlamentului European, deputații din țara noastră ar trebui să vorbească pe o singură voce indiferent de grupul politic căruia îi aparțin.
Iuliu Winkler a calificat ca fiind “intolerabilă” propunerea Comisiei Europene de sancționare a statelor cu câte 250.000 de euro pentru fiecare imigrant pe care îl refuză. În opinia sa, anunțarea unei astfel de măsuri, atâta vreme cât nu se face o distincție clară între solicitanții de azil, îndreptățiți la protecție europeană și migranții economici, a avut ca scop punerea unei presiuni asupra statelor care au anunțat că refuză aplicarea cotelor obligatorii de distribuire a imigranților.
Conform deputatului european al UDMR, în procesul de reformare a Tratatului de la Dublin este esențială definirea clară a statutului de refugiat și cea a migrantului economic . El s-a referit și la un document de poziție al PPE, care susține nevoia diferențierii clare dintre refugiați și migranții economici, subliniind faptul că Europa are obligația de a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție, dar trebuie să-i returneze imediat pe cei care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea protecției internaționale conform Convenției de la Geneva.
Iuliu Winkler a mai avertizat cu privire la faptul că criza legată de valurile de imigranți care bat la porțile Europei este una de durată. Potrivit acestuia, în viitorul apropiat, UE se va confrunta cu o migrație masivă venită din Africa. “Este esențial să avem proiecte și programe care să schimbe în bine viața oamenilor care trăiesc în zone din Africa și Orient cu potențial ridicat în furnizarea de migranți economici, dar și de refugiați”, a adăugat deputatul european.