Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) avertizează asupra faptului că abordarea birocratică și avocățească a Comisiei Europene (CE) în aplicarea Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) nu face decât să îndepărteze cetățenii de ideea de Uniune Europeană (UE).
“ICE a fost considerată un triumf al Tratatului de la Lisabona pentru că deschidea cetățenilor europeni șansa de a deveni inițiatori de legislație și participanți activi la făurirea politicilor europene. La 3 ani de la intrarea în vigoare, acest instrument provoacă dezamăgire. Abordarea birocratică, avocățească a CE riscă să producă efectul contrar celui dorit, contribuind la îndepărtarea cetățenilor de Europa”, a afirmat deputatul european al UDMR în declarația sa transmisă plenului Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg și care, luni seara, a dezbătut raportul cu privire la ICE.
Iuliu Winkler mai arată că PE a avut un rol important în promovarea legislației ICE, iar acum, din nou, acesta ia inițiativa de a modifica reglementarea. “UE trebuie să devină o construcție politică și de aceea trebuie să fie deschisă ideilor și propunerilor cetățenilor ei. Acest imperativ trebuie înțeles de către birocrații UE, dar și de statele membre care trebuie să înlesnească întreaga procedură ICE în loc să pună piedici administrative suplimentare”, a subliniat europarlamentarul UDMR.
El și-a exprimat speranța că raportul privind ICE să fie adoptat cu largă majoritate de PE.
“Sper că Raportul Schöpflin, care conține propuneri clare de îmbunătățire a Regulamentului ICE, va fi adoptat cu largă majoritate în PE. Propunerea de amendare pe care CE trebuie să o înainteze PE și Consiliului trebuie să dovedească înțelegerea faptului că UE se află la răscruce. Ori învățăm să ascultăm vocea cetățenilor noștri și atunci vom avea succes, ori continuăm să ne îndepărtăm de cetățenii europeni, fiind, astfel destinați eșecului”, a mai spus Iuliu Winkler.
Raportul deputatului european György Schöpflin cu privire la ICE va fi supus, miercuri, votului PE.
ICE a intrat în vigoare, în 1 aprilie 2012, în baza unui regulament adoptat de PE și Consiliul European la propunerea CE în procedură de codecizie. În perioada scursă de atunci, 49 de inițiative au fost prezentate CE, iar 20 dintre acestea au fost respinse ca fiind inadmisibile, Comisia considerând că propunerile cetățenilor nu puteau fi încadrate în competențele comune ale UE. Inițiatorii a șase dintre ICE s-au adresat Curții Europene de Justiție, solicitând obligarea CE de a înregistra inițiativele lor. Curtea nu s-a pronunțat încă în nici unul dintre cazuri. Printre acestea se află și “Minority Safe Pack – Un milion de semnături pentru diversitate în Europa”, ICE promovată la inițiativa UDMR împreună cu partenerii săi din Uniunea Federală a Naționalităților Europene – FUEN.