Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) trebuie să contribuie la sporirea competitivității UE în plan global și să servească, în mod egal, cetățenilor europeni, a arătat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al INTA(Comisia pentru Comerț Internațional), în cadrul dezbaterilor pe tema declarației Comisiei Europene cu privire la stadiul negocierilor TTIP, care s-au desfășurat în plenul Parlamentului European reunit, marți, la Strasbourg.
În intervenția avută, Winkler a arătat că în analizarea necesității și oportunității TTIP trebuie să se răspundă la trei întrebări simple: este status quo-ul o opțiune?; pot negocierile multilaterale din cadrul OMC să reprezinte o alternativă?; urmărind încheierea unui acord cu SUA, putem noi să punem în pericol valorile europene?
În opinia vicepreședintelui INTA, status quo-ul în relațiile trans-atlantice “nu reprezintă o opțiune ținând cont de rapiditatea schimbărilor care survin în sistemul global”.
Winkler consideră că negocierile multilaterale din cadrul OMC nu sunt o alternativă la TTIP atâta vreme cât discuțiile din Runda Doha sunt blocate de ani de zile, iar, în prezent, Agenda post-Bali este pusă în pericol. Potrivit acestuia, încheierea cu succes a TTIP ar putea să ducă la revigorarea negocierilor din cadrul Rundei Doha și să impulsioneze negociatorii în realizarea unei înțelegeri.
“Urmărind încheierea unui acord cu SUA, putem noi să permitem periclitarea siguranței alimentare, a sistemului social, a sistemului de protecție a datelor personale sau a diversității culturale din UE? Categoric nu, iar rolul Parlamentului European este să vegheze la asigurarea intereselor fundamentale ale cetățenilor noștri, la aplicarea, pe deplin, a metodei comunitare, și la faptul că, odată încheiat, TTIP va contribui la sporirea competitivității UE în plan global și va servi cetățenilor europeni”, a mai spus deputatul european în intervenția sa.
Negocierile pe marginea TTIP au debutat anul trecut în iulie, discuțiile ajungând în runda a șasea.
Încheierea TTIP este privită cu suspiciune de o serie de politicieni, de organizații profesionale și sindicate europene.
PPE este promotor consecvent al consolidării relațiilor trans-atlantice inclusiv al TTIP în cazul căruia promovează realizarea unui acord echilibrat care să țină cont de interesele cetățenilor europeni și de salvgardarea valorilor și sistemelor europene.