“Dilema de la Copenhaga” trebuie rezolvată în sensul în care statele membre ale UE trebuie, la fel ca și statele candidate la aderare, să se conformeze criteriilor politice în domeniul protecției drepturilor minorităților naționale și /sau religioase, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
Parlamentarul european și-a exprimat opinia într-o declarație scrisă depusă pe marginea dezbaterilor, de miercuri seara din plenul Parlamentului European, referitoare la propunerea de rezoluție cu privire la “procesul de integrare europeană a Kosovo”.
“Salut dezbaterea acestei rezoluții, precum și evoluțiile pozitive care s-au înregistrat de la discuțiile avute pe marginea ultimului raport cu privire la Kosovo. Consider că sunt deosebit de importante rezultatele procesului de reconciliere dintre albanezi și sârbi și sunt de acord că autoritățile kosovare trebuie să facă eforturi mai mari în privința integrării minorității sârbe prin asigurarea folosirii limbii materne și a unui învățământ bilingv, prin participarea sârbilor la viața politică din Kosovo. Salut și faptul că propunerea îndeamnă la recunoașterea independenței Kosovo de către cele cinci state membre care nu au făcut-o până acum”, arată Winkler în declarația sa.
În același context, deputatul european a afirmat că pentru atingerea obiectivului de stabilitate în Balcani, la rândul său, UE trebuie să depună eforturi. “Trecutul recent ne arată că îndeplinirea criteriilor politice de aderare la UE, inclusiv cele legate de protecția minorităților naționale, nu este suficientă atâta vreme cât statul devenit membru al UE nu mai este obligat să se ocupe cu situația minorităților naționale. Soluția poate fi oferită numai de un cadru european de reglementare privind protecția minorităților naționale. Un astfel de cadru ar rezolva situația minorităților naționale și ar duce la creșterea stabilității regiunilor în care trăiesc minorități naționale istorice sau lingvistice și, în ansamblu, a statelor. Trebuie eliminat actualul standard dublu”, a mai arătat parlamentarul european în declarația sa.
Iuliu Winkler a atras atenția, în repetate rânduri, asupra faptului că problema stabilității în Balcani își va găsi soluția prin continuarea procesului de lărgire a UE, treptat, pe măsura consolidării democratice a statelor din regiune. Deputatul european al UDMR susține că integrarea în UE a statelor din Balcani reprezintă garanția pentru stabilitate în regiune doar dacă acest proces este însoțit de soluționarea problematicii minorităților naționale și/sau religioase. În opinia lui Winkler, rezolvarea “dilemei de la Copenhaga” și elaborarea unui cadru european de reglementare care să oblige toate statele membre să protejeze comunitățile naționale minoritare istorice reprezintă o obligație ce nu mai poate fi amânată.