Parlamentul European (PE) adoptat cu majoritate de voturi, marți, în plenul reunit la Strasbourg, alocarea pentru Kosovo a unui contingent tarifar specific pentru vin în cantitate de 20.000 de hectolitri anual. Acesta este cantitatea de vin pe care producătorii din Kosovo o vor putea livra pe piața europeană fără taxe vamale.
“Modificarea acestui regulament în favoarea Kosovo se bazează pe o abordare constructivă, care are ca scop crearea unor condiții echitabile în ceea ce privește importurile de vin în UE provenind din întreaga regiune a Balcanilor de Vest. Alocarea unui contingent tarifar specific pentru vinul provenit din Kosovo nu va duce la o creștere generală a contingentului tarifar global pentru vinul importat din Balcanii de Vest, ci va modifica doar distribuția acestuia pentru a corecta poziția defavorizată a exportatorilor kosovari de vin “, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), membru al Comisiei pentru Comerț Internațional.
Deputatul european a fost raportorul PE care s-a ocupat de modificarea, la propunerea Comisiei Europene și a Consiliului, Regulamentului (CE) nr. 1215/2009, din 30 noiembrie 2009, al Consiliului referitoare la contingentele tarifare pentru vin.
Acest regulament stabilește un sistem de măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor participante la procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către UE. Practic, acesta acordă un acces excepțional și nelimitat fără taxe vamale pe piața UE pentru un număr mare de produse originare din Bosnia și Herțegovina, Croația, Kosovo, Macedonia și Muntenegru. Unul dintre produsele care nu beneficiază de acces excepțional este vinul pentru care regulamentul stabilește un contingent tarifar global pentru toată regiunea Balcanilor de Vest, stabilind mărimea acestuia la 50 000 de hectolitri de vin anual.
Deoarece nu are un acord de stabilizare și asociere sau acorduri interimare privind comerțul cu UE, Kosovo putea, până în prezent, să exporte vin doar în cadrul contigentului tarifar global al regiunii Balcanilor de Vest. Când acest contingent tarifar era epuizat de restul țărilor, exportatorii kosovari nu se mai bucurau de acces preferențial pe piața UE. “Kosovo a demonstrat în ultimii ani că are potențialul de a exporta vin către UE, iar propunerea de modificare de regulament a vizat eliminarea acestui handicap prin alocarea unui contingent tarifar specific pentru vin de 20.000 de hectolitri anual”, a mai spus Iuliu Winkler.
Strasbourg, 22 octombrie 2013