Reindustrializarea a devenit un obiectiv țintă la nivelul Uniunii Europene (UE), iar în cadrul acestui proces sectorul IMM joacă un rol extrem de important, a afirmat, vineri, la Cluj, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
Parlamentarul european a participat la Cluj la conferința “Perspective referitoare la situația locurilor de muncă la nivel european și național” organizată de Biroul de informare al Parlamentului European în România.
“La nivelul UE se observă faptul că o parte din statele membre au început să iasă din criză, dar această ieșire s-a făcut fără crearea de noi locuri de muncă. (…) Deocamdată, nu se știe exact cum se va intra într-un nou ciclu de creștere sustenabilă la nivel european. (…) S-a ajuns la concluzia că procesul de dezindustralizare, petrecut în Europa occidentală în anii 70-80, a generat efecte deloc benefic, și că este nevoie de o strategie de reindustrializare, în aceasta IMM-urile jucând cu adevărat rolul de coloană vertebrală a economiei europene, generatoare de creștere economică și noi locuri de muncă”, a afirmat Iuliu Winkler.
Deputatul european a arătat că din cauza fenomenului de dezindustrializare, Europa a suferit pierderi din cauza diminuării competitivității sale. “Europa a pierdut enorm din punct de vedere al creativității, al inventivității și inovării, pentru că toate acestea sunt legate de industrie”, a explicat parlamentarul european al UDMR.
Potrivit acestuia, România trebuie să se racordeze la această strategie. “În România, am putea spune că stăm bine. 24% din PIB reprezintă contribuția sectorului industrial. Însă, România are nevoie de dezvoltarea unor ramuri industriale care să genereze valoare adăugată”, a spus Winkler.
Parlamentarul european a adăugat că pentru dezvoltarea sectorului industrial și al IMM-urilor, România are nevoie, în primul rând, de realizarea unor strategii pe termen lung, care să fie urmărite de oricare dintre formațiunile politice care se succed la guvernare, de o politică fiscală coerentă, de simplificarea birocrației și de eliminarea barierelor care stau în fața spiritului antreprenorial.
La conferința de la Cluj au mai participat deputatul european Rareș Niculescu, profesorii universitari Mircea Coșea și Mircea T. Maniu, Petra Szávics, expert la ADR Nord-Vest, și Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.