Parlamentul European (PE) a găzduit, la Bruxelles, marþi seara, la invitaþia deputatului european (UDMR, PPE) Iuliu Winkler, ºi cu sprijinul deputatului Sógor Csaba, vernisajul expoziþiei retrospective de artă contemporană “Libertate ºi Artă fără frontiere” organizată de Fundaþia Inter-Art din Aiud, judeþul Alba.
Expoziþia cuprinde lucrări de pictură ºi sculptură aparþinând unui număr de 82 de artiºti din 52 de þări de pe întreg mapamondul, precum ºi lucrări semnate de 16 tineri artiºti, sub 16 ani, din 5 þări. Lucrările din cadrul acestei expoziþii reprezintă rodul taberelor internaþionale de creaþie organizate anual la Aiud de Fundaþia Inter-Art.
Evenimentul din Bruxelles reprezintă un popas remarcabil al expoziþiei “Libertate ºi Artă fără frontiere” în periplul său pe la sediul ONU de la New York, în Viena, Vichy sau Rabat, după cum înseamnă ºi încununarea stăruinþei ºi energiei depuse, în ultimii ani, de artiºtii reuniþi în cadrul Fundaþiei Inter-Art.
În cuvântul de deschidere, Iuliu Winkler a vorbit despre faptul că expoziþia “Libertate ºi Artă fără frontiere” transmite un mesaj artistic care îºi are rădăcinile în profundul spirit multicultural prezent ºi viu în Aiud, oraº transilvănean conectat la Europa ºi la întreaga lume inclusiv prin efortul ºi munca plină de dedicare a artiºtilor reuniþi în Fundaþia Inter-Art. Deputatul european al UDMR ºi-a exprimat bucuria de a fi ajutat la organizarea acestui eveniment cu atât mai mult cu cât are legături de suflet cu Aiudul ºi cu aiudenii.
La rândul său, Csilla Hegedüs, adjunct al secretarului general al UDMR, a transmis salutul liderului Uniunii, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor. Ea a arătat că o astfel de expoziþie organizată în Parlamentul European transmite un mesaj european dintr-o þară europeană, artiºti ca ºi cei din cadrul Fundaþiei Inter-Art din Aiud fiind adevăraþi ambasadori ai României în lume.
“Fenomenul Inter-Art s-a născut dintr-un vis frumos, în urmă cu 18 ani, ºi a crescut în inimile câtorva artiºti care au crezut în acest vis. (…) Fundaþia Inter-Art din Aiud are ca obiectiv major promovarea artei contemporane la nivel internaþional, iar prin aceasta să construiască punþi de legătură între þări ºi popoare. (…) Pentru noi este o mare onoare să fim găzduiþi azi în Parlamentul European, cea mai importantă instituþie europeană“, a spus ªtefan Balog, preºedintele Fundaþiei Inter-Art.
Directorul executiv al Fundaþiei, poetul Ioan Hădărig, a vorbit despre conceputul Expoziþiei “Libertate ºi Artă fără frontiere” gândit ca un triptic format din artă vizuală, poezie ºi muzică. Ioan Hădărig a mai vorbit despre taberele internaþionale de creaþie care se organizează anual la Aiud, multe dintre lucrările realizate de artiºtii plastici aici fiind acum expuse în pe simezele de la ONU din New York, la Centrul Woodrow Wilson din Washington, în galeriile de artă din Viena, Vichy, Bombay sau Rabat.
Cu prilejul deschiderii expoziþiei de la Parlamentul European a fost lansat ºi volumul bilingv româno-francez de poezie intitulat “Poemul tăcerii – Poème du silence” al poetului Ioan Hădărig. Volumul este însoþit ºi de albumul muzical “Almost Dream” care însumează poeme sub semnătura lui Ioan Hădărig transpuse în muzică de grupul Melodis Folk, format din Emilia Szongoth ºi Marius Moga. De altfel, în cadrul vernisajului, Melodis Folk a susþinut un recital interpretând o selecþie de pe albumul amintit.
Evenimentul a inclus ºi o degustare de vinuri din judeþul Alba, precum ºi prezentarea alternativelor turistice din această zonă a Transilvaniei.