Oamenii dedicați proiectelor comune și relațiile dintre comunitățile locale – fundamentale în relațiile franco-române

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a participat, marți după-amiază, în calitate de membru al Société d’Encouragement au Progrès (SEP), la ceremonia de decernare a medaliilor SEP către inginerul Gheorghe Francisc Grün, fost director al Camerei de Comerț și Industrie a județului Hunedoara, și prof. univ. dr. Iosif András. Participanții la eveniment s-au bucurat de prezența rectorului Universității din Petroșani, prof.univ. dr. Sorin Radu, membru al SEP, și a unei delegații venite din Franța condusă de Jean-Luc Habermacher, fost membru al Adunării Naționale.

SEP a fost înființată în 1908 la Paris, printre fondatorii acesteia numărându-se frații Auguste și Louis Lumière, inventatorii cinematografului, Albert Lebrun, ultimul președinte al celei de a 3-a Republici Franceze, Paul Painlevé, matematician, de două ori premier al Franței, Louis Cailletet, fizician și inventator,  inventatorii Édouard Belin și Édouard Branly.  ”Cei care împărtășesc credința în progres și au simțul datoriei față de copiii noștri și față de lume trebuie să acționeze în conformitate cu convingerile lor”, se afirmă în statutul SEP, care s-a pus în slujba promovării umanismului prin susținerea progresului în toate domeniile de activitate.

Cu prilejul ceremoniei care s-a desfășurat la Biblioteca Universității din Petroșani, europarlamentarul Iuliu Winkler a rostit un discurs pe care îl găsiți mai jos.

 

***

    Stimate domnule rector,

Distinși membri ai delegației franceze a S.E.P., dragi camarazi,

Doamnelor și domnilor profesori,

Stimați invitați, dragi prieteni,

 

Sunt deosebit de onorat să particip, astăzi, la ceremonia de decernare a medaliilor SEP către doi distinși membri ai comunității noastre, în același timp dragi și buni prieteni, domnul Gheorghe Francisc Grün și domnul profesor Iosif András.

Sunt onorat, dar și cuprins de emoție, pentru că sunt, la rândul meu, membru al SEP și facem parte, împreună cu domnul rector Sorin Radu, din delegația SEP care s-a întrunit să primească în rândurile ei doi noi membri.

În același timp, stau în fața Dumneavoastră ca alumnus al Universității din Petroșani care este de foarte mulți ani partener în proiectele de cooperare dintre România și Franța, dintre județul Hunedoara și Regiunea Bourgogne-Franche-Comté. În sfârșit, rostesc aceste cuvinte în fața Dumneavoastră ca fost bursier, în anul 1997, al Conservatoire National des Arts et Métiers din Belfort.

Suntem cu toții, cei prezenți astăzi la această ceremonie, promotori ai relațiilor franco-române. Aceste relații complexe, de ordin economic, politic și militar își au originea în istoria noastră comună și au jucat un rol extrem de important și în parcursul democratic al României după 1990.

Susțin cu convingere importanța bunelor relații la nivel înalt dintre țările noastre, în același timp promovez cu egală convingere relațiile dintre comunitățile noastre la nivel local. Susținem de multe ori că România are o vocație francofonă, însă împlinirea în fapt a acestei vocații se realizează prin oameni dedicați proiectelor comune și prieteniei noastre reciproce.

Delegația franceză a SEP, prezentă azi la Petroșani, este compusă din asemenea oameni, șeful delegației franceze, ancien 1, președintele clusterului Vallée de l’Energie, profesorul și prietenul nostru Jean-Jacques Wagner și dragii camarazi Christian Arbez, căpitanul Pascal Tran Huu și domnul colonel Alain Sevilla sunt cu toții promotorii proiectelor noastre comune.

Laureații de astăzi, domnul Gheorghe Francisc Grün și domnul profesor Iosif András, s-au distins, de asemenea, ca promotori activi ai colaborării noastre. Ei au sprijinit schimburile de idei și de experiență, au contribuit la consolidarea relațiilor dintre camerele noastre de comerț, au creat legături economice între actori locali, au contribuit la construirea relațiilor dintre studenții și doctoranzii de la ESTA Belfort – L’École Supérieure des Technologies et des Affaires și cei ai Universității din Petroșani. Cei doi colegi și prieteni ai noștri au lucrat fiind ghidați în munca lor de ideea nobilă a progresului în numele valorilor universale ale umanismului. Cei doi laureați au activat împreună cu noi, membrii SEP, punându-și talentul în slujba progresului comunității lor locale. În acest mod au lucrat pentru avansul ideii europene, au clădit partea lor din construcția europeană și au fost mereu motivați de dorința unui viitor mai bun pentru comunitatea lor.

Cred că aceasta este nu altceva decât viziunea Société d’Encouragement au Progrès și ca atare îi felicit din toată inima pe cei doi laureați și le doresc bun-venit în comunitatea SEP. 

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și perseverență în activitatea Dumneavoastră!

***