2022 - Anul European al Tineretului

Anul European al Tineretului are ca scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor cu care se confruntă tinerii europeni ca urmare a pandemiei, dar și a promovării tuturor facilităților și formelor de sprijin pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția acestora, a anunțat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, luni, la Deva, într-o conferință de presă.

”Ar fi bine ca toți tinerii din România să afle că 2022 este Anul European al Tineretului, astfel având șansa ca, în acest an, să se ocupe mai mult de informarea lor proprie despre ce UE poate să facă pentru ei. (…) Pentru mine, Anul European al Tineretului înseamnă o șansă pentru tinerii din România de a beneficia concret de ajutorul UE, de anumite forme de sprijin, de anumite posibilități pe care nu le-ar avea dacă noi nu am fi în UE, iar îmbogățiți cu această experiență, îmbogățiți cu aceste cunoștințe să vină și să contribuie la modernizarea societății noastre”, a declarat Winkler.

oznorMB

 

Parlamentarul european al UDMR s-a referit la importanța informării continue a tineretului cu privire la toate posibilitățile și facilitățile pe care le oferă UE, mai ales că această categorie se numără printre cele mai afectate de efectele pandemiei, a celor aproape 2 ani de restricții.

”Concret, Anul European al Tineretului este un an în care dorim să ajutăm tinerii să depășească multitudinea de efecte negative ale pandemiei. Sunt cifre foarte îngrijorătoare care reies din diverse statistici legate de starea spirituală a tinerilor. Ei nu sunt optimiști, sunt plini de frici legate de viitor, de neînțelegere față de ceea ce se întâmplă în jurul lor, în societate, sunt plini de angoasă, au tot felul de probleme de adaptare și toate aceste lucruri ne alarmează. De aceea, am decis în Parlamentul European (PE), în toamna anului trecut, să luăm această inițiativă și să declarăm anul 2022 Anul European al Tineretului. (…) Cred că este absolut necesar ca tinerii să fie informați despre toate oportunitățile pe care UE le oferă, cred că ei trebuie determinați să iasă din zona lor de confort. Cred sincer că tinerii trebuie să iasă din carapacea lor unde s-au ascuns în ultimii doi ani, să fie mai pro-activi, să fie mai curioși pentru că sunt aceste posibilități sunt reale”, a spus Iuliu Winkler.

Europarlamentarul a vorbit despre o parte din programele UE care vin să sprijine tinerii în educația, dar și în formarea lor de cetățeni responsabili, care îmbrățișează valorile europene.

El a amintit faptul că finanțarea pentru perioada 2021-2027 a Programului Erasmus+ a fost dublată ajungând la 28 de miliarde de euro. ”Cred că tinerii care beneficiază de Erasmus+ pot dobândi capacități și abilități pe care pot apoi să le folosească acasă. Cred că  este important să te duci și să petreci o perioadă în Europa, să înveți, să faci un stagiu de practică, să afli ce-i preocupă pe tinerii din alte țări, să te întâlnești cu alte culturi, să te întâlnești cu un alt mod de a preda știința, de a preda abilitățile. Iar atunci când acești tineri se întorc, ei au nu doar o mentalitate diferită, dar au și concret niște abilități pe care le-au dobândit acolo și pe care le pot valorifica acasă”, consideră parlamentarul european.

Europarlamentarul UDMR s-a referit și la DiscoverEU-Programul Descoperiți Europa care a fost reluat  și prin care tinerii care au împlinit 18 ani și care se înscriu beneficiază, în mod gratuit, de bilet de tren cu care pot călători în state membre ale UE. ”Îi invit pe tinerii care în 2022 împlinesc 18 ani să urmărească pagina de internet a DiscoverEU pentru că în martie, aprilie va apărea noua rundă de alocare de bilete și se vor putea să se înscrie”, a precizat Winkler.

El a mai vorbit despre Programul ”Școlile Ambasador ale PE”, despre faptul că și în țara noastră există numeroase școli implicate, și care la nivel național formează o rețea care oferă elevilor posibilitatea de a se întâlni și de a discuta despre UE și despre ce le oferă Uniunea. ”În ultimii doi ani,  întâlnirile s-au desfășurat în mediul virtual. Și eu am participat la întâlniri și discuții cu elevii”, a adăugat Iuliu Winkler.

În contextul Conferinței privind viitorul Europei, el a reamintit faptul că, după un an de pauză din cauza pandemiei, în toamna anului trecut, la Strasbourg, s-a organizat o nouă ediție a Evenimentului European al Tineretului – EYE. ”La Strasbourg, s-au adunat peste 5.000 de tineri. Am participat și eu și, de asemenea, am sprijinit un grup de tineri din Transilvania să ia parte personal la acest eveniment. (…) În contextul dezbaterii despre viitorul UE, cred că participarea tinerilor este extrem de importantă. UE nu este doar un spațiu de liber schimb, o piață unică, UE este și o comuniune de valori extrem de importante: respectul pentru demnitatea umană, pentru libertate, pentru libertatea cuvântului, libertatea presei, statul de drept, funcționarea democrației. Cred că un tânăr înțelege esența UE este un tânăr care nu poate fi manipulat, nu poate fi dezinformat prea ușor”, a precizat Iuliu Winkler.

El a mai amintit că există și Premiul Charlemagne pentru tineri care se acordă anual pentru proiecte care informează tinerii despre UE. ”Ca membru în Comisia de cultură, educație, tineret și sport a PE sunt extrem de onorat de participa în juriul care va desemna cel mai bun proiect realizat de tineri în România”, a completat europarlamentarul UDMR.

Iuliu Winkler a mai arătat că Anul European al Tineretului nu este administrat în mod centralizat, ci există puncte de contact naționale în fiecare stat membru. ”În cazul României, acest punct de contact este în curs de organizare pentru că este la noul Minister al Familiei și Tineretului. Cel mai probabil, iar asta ne bucură, secretarul de stat numit de UDMR, Kacsó-Doboly Izabella-Mária, care este colega noastră de la Deva și care a lucrat 10 ani a Direcția Județeană de Tineret și Sport, va fi coordonatorul Anului European al Tineretului”, a declarat deputatul european. El a mai precizat că accesând European Youth Portal- Portalul European pentru Tineret se pot obține foarte multe informații despre toate programele și proiectele dedicate tineretului.

Iuliu Winkler a subliniat că UE s-a gândit și la modalități de sprijinire a tinerilor întreprinzători. ”Programul Erasmus pentru Tineri Întreprinzători este deja un program clasic intrat în structura UE. Acesta oferă sprijin financiar pentru tineri pe baza unui plan de afaceri. Între o lună sau  șapte luni, un tânăr antreprenor va fi sprijinit financiar să meargă într-un stagiu practic într-un IMM dintr-un stat european. Acesta este program drag mie pentru că sunt unul dintre inițiatorii lui împreună cu un fost coleg europarlamentar din Austria. În 2007, am propus acest program, în 2009 a pornit un program pilot, iar din 2011 este permanent în oferta Comisiei Europene și a fost inclus în COSME, programul de sprijinire a IMM-urilor. Din păcate, în România nu este folosit suficient”, a subliniat europarlamentarul UDMR.

Iuliu Winkler consideră că este extrem de importantă consecvența și perseverența în procesul de informare cu privire la programele și proiectele UE.