Winkler, îngrijorat de accesul dificil al companiilor europene pe piața chineză

Deputatul Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA), susține că negocierile referitoare la un acord de investiții UE-China trebuie să urmărească obținerea reciprocității în privința accesului pe piață.
În cadrul schimbului de opinii cu comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, care a avut loc miercuri după-amiază în INTA, parlamentarul european a arătat că firmele europene se confruntă cu numeroase dificultăți și cu multiple bariere netarifare atunci când doresc să intre pe piața chineză, în timp ce piața UE este deschisă investitorilor, inclusiv celor din China. “Realitatea economică ne arată că este nevoie de o remediere urgentă a situației, mai ales pentru faptul că, în ultima perioadă, companiile chineze utilizează orice oportunitate pentru a intra pe piața europeană care, de jure, este una deschisă”, a afirmat vicepreședintele INTA.
Iuliu Winkler și-a manifestat preocuparea și cu privire la soluțiile pe care Comisia Europeană (CE) le întrevede în privința regulilor netransparente în domeniul achizițiilor publice la nivel regional și central în China care dezavantajează categoric companiile europene.
Vicepreședintele INTA a mai solicitat opinia Comisarului european pentru Comerț și cu privire la posibilitatea declanșării în paralel a unor discuții pe marginea unui acord între UE și Taiwan referitor la protecția investițiilor și a accesului pe piață.
Potrivit Ceciliei Malmström, China este un partener important al UE, dar în aceleași timp este și unul dificil. Ea a arătat că CE încearcă să deschidă piața chineză pentru investitorii din UE, subliniind că nu se pune însă problema unui acord de liber schimb UE-China. Referitor la posibilitatea ca, în 2016, China, să primească statutul de economie de piață, ea a afirmat că în cadrul CE există discuții tehnice pe acest subiect și a amintit că un astfel de statut nu se acordă automat, fiind nevoie de îndeplinirea unor criterii clare.
Cecilia Malmström a mai spus că Taiwan-ul este un partener constant al UE, cu care se poartă discuții în vederea eliminării barierelor tehnice din relațiile comerciale.
Iuliu Winkler este și coordonatorul Grupului de monitorizare a relațiilor UE – China și Taiwan din INTA.