Votul PE pe bugetul multianual al UE, pozitiv pentru România

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și-a exprimat satisfacția pentru votul pozitiv dat de Parlamentul European (PE), săptămâna trecută, la Strasbourg, pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020 al Uniunii Europene (UE).
Iuliu Winkler a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, că deputații europeni au dat un vot de principiu pe CFM 2014-2020, urmând ca, în această toamnă, după adoptarea a aproximativ de alte 70 de acte normative, bugetul multianual al UE să fie propriu-zis adoptat.
“PE a respins, în martie, prima propunere a Consiliului de buget multianual și bine a făcut. (…) În lunile care au trecut au avut loc negocieri intense între Comisia Europeană, PE și Consiliu, în urma cărora solicitările PE au fost acceptate”, a spus deputatul european al UDMR. El a arătat că, deputații europeni au impus trei condiționalități, una legată de flexibilitatea CFM, alta care se referă la o clauză de revizuire a acestuia, iar a treia privitoare la alocarea de sume mai mari pentru investiții și pentru crearea de noi locuri de muncă. “Flexibilitatea CFM 2014-2020 presupune posibilitatea de a cheltui bani în avans dacă anumite de proiecte, cum sunt cele de infrastructură, o cer. Și înainte se puteau obține, în mod excepțional, plăți în avans, dar procedura era extrem de greoaie. Al doilea aspect al flexibilității este acela al posibilității de a transfera prevederi bugetare de la o axă la alta în funcție de nevoile concrete ale fiecărui stat membru. (…) PE a considerat că trebuie impusă o clauză de revizuire a bugetului multianual din două motive. Primul pornește de la ideea că alocările CFM 2014-2020 au acum o anumită structură determinată de efectele crizei globale și a politicilor de austeritate, iar acest lucru se poate schimba peste trei ani, iar al doilea motiv este cel legat de faptul că anul viitor, după alegerile din iunie, PE va avea o altă structură, la fel și Comisia Europeană. Ca atare, deputații au considerat că trebuie lăsat și noul parlament să se pronunțe asupra bugetului multianual”, a explicat Winkler.
Deputatul european a adăugat că cele 70 de acte normative, care vor fi adoptate în toamna acestui an de către PE, vor prevedea cu exactitate modul în care se vor face alocările bugetare în cadrul politicilor europene, exemplificând cu Politica Agricolă Comună sau cu cea de Dezvoltare Regională, prin aceste acte urmând să fie defalcate alocările bugetare pe fiecare componentă a acestor politici pentru fiecare stat în parte.
“Votul pe bugetul multianual al UE este unul pozitiv pentru România, pentru că prin acest vot s-au impus condițiile PE”, a subliniat Iuliu Winkler, arătând că România va primi, pentru perioada 2014-2020, o finanțare europeană mai mare decât cea care îi fusese alocată pentru 2007-2013. Potrivit deputatului european, țara noastră va primi cel puțin 34 de miliarde de euro, cea mai optimistă variantă fiind de 39 de miliarde de euro, dar suma finală va fi cunoscută abia la toamnă.
Iuliu Winkler a mai declarat că regretă faptul că, pentru prima dată în istoria UE, că valoarea bugetului multianual al UE este în scădere, aceasta ajungând la doar 960 de miliarde de euro în credite de angajament.

Deva, 8 iulie 2013