Unitatea în diversitate - audiere pe marginea ICE Minority SafePack

Diversitatea Uniunii Europene nu este reprezentată doar de diversitatea dintre statele membre, ci și de diversitatea din interiorul statelor membre. Hotărârea Curții Europene de Justiție a clarificat acest lucru, acesta fiind așadar modul în care înțelegem motto-ul UE: „Unitate în diversitate”.

Culturile distincte și unice ale minorităților naționale fac parte integrantă din bogatul nostru patrimoniu cultural european. Din păcate, situația minorităților naționale se deteriorează în multe cazuri din pricina politicilor din unele state membre sau din cauza lipsei de acțiune în altele. Valoarea culturală pe care o generează minoritățile naționale are un risc crescut de dispariție, așa că este timpul să acționăm acum!

Putem vedea politici de revitalizare culturală de succes în multe state membre.  Luând în considerare cele mai bune practici, Comisia Europeană trebuie să acționeze la nivelul UE. Există motive bine întemeiate pentru care Comisia își începe acum activitatea pe baza propunerilor Minority SafePack. Susțin pe deplin acele propuneri, prezentate de inițiative cetățenească Europeană Minority SafePack Initiative.

Măsurile serioase și cu impact au desigur nevoie de resurse financiare semnificative pentru o implementare eficientă. De unde? Ei bine, dacă îi numărăm împreună pe toți membrii minorităților naționale și lingvistice din Uniunea Europeană, vom afla că numărul lor constituie al cincilea stat membru din punct de vedere al populației. Ei sunt, desigur, cetățeni plătitori de impozite, astfel încât resursele necesare pentru viitoarele măsuri provin chiar din partea minorităților naționale. Trebuie doar să decidem alocarea resurselor potrivite în favoarea celor care le creează.

Susțin pe deplin implicarea și angajamentul Parlamentului European după această audiere cu privire la inițiativa Minority SafePack printr-o dezbatere plenară substanțială și o rezoluție privind drepturile minorităților naționale și lingvistice din Uniunea Europeană.

 

Remarcile deputatului european Iuliu Winkler în cadrul audierii pe marginea  ICE Minority SafePack din Parlamentul European.