Subiecte europene în atenția publicului din România

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că discursul despre starea Uniunii, susținut de președintele Comisiei Europene, José Manuel Barosso, în cadrul sesiunii plenare de săptămâna trecută a Parlamentului European (PE), poate fi interpretat și ca un debut al campaniei electorale în întreaga UE.
“În discursul său despre starea Uniunii, Barosso a dat semnalul pentru campania electorală. El a arătat că mai sunt opt luni până la alegerile europene, programate pentru perioada 22-25 mai 2014, și a subliniat nevoia de a aduce, în primul rând, în atenția publicului subiectele europene. (…) Ca și anul trecut, președintele Comisiei s-a referit la uniunea politică, la Europa federală, idee contestată de susținătorii uniunii interguvernamentale, o uniune în care statele naționale să fie întărite și care să fie mai degrabă doar o piață comună”, a afirmat parlamentarul european, luni, la Deva, într-o conferință de presă. Iuliu Winkler s-a declarat pentru crearea unei uniuni politice de tip federal la nivelul UE, fiind de părere că aceasta ar fi benefică pentru România.
El a mai spus că pe parcursul lunilor ce vor urma va încerca să aducă în atenția opiniei publice din România subiecte europene, vești bune care vin de la Bruxelles pentru țara noastră. “O veste bună ar fi decizia PE de a adopta, săptămâna trecută, la Strasbourg, modificări la regulamentul privind acordarea vizelor în UE. Bazându-se pe principiul solidarității, deputații au decis ca UE să ceară viză acelui stat terț care solicită viză cetățenilor unui stat membru al Uniunii. Aceasta este o veste bună pentru România, Bulgaria sau Polonia. După cum știți, România a ridicat de vreo 10 ani obligativitatea vizelor pentru SUA sau Canada însă cele două state nu au răspuns acestei măsuri”, a spus deputatul european al UDMR.
În opinia sa, o altă veste bună sunt afirmațiile făcute, într-un interviu, de președintele Comisiei care reiterează ideea că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru a intra în spațiul de liberă circulație.”De doi ani ni se tot spune că îndeplinim criteriile tehnice pentru spațiul Schengen, însă, tot de doi ani, nu putem adera din cauza faptului că unele state se opun din motive de politică internă”, a arătat Winkler, care consideră că într-o Europă federală nu s-ar produce astfel de situații. “Ni s-a spus că trebuie să avem răbdare, că e vorba de rațiuni politice care țin ba de alegerile din Germania, ba de cele din Olanda. (…) Amânarea aderării țării noastre și a Bulgariei la spațiul Schengen este posibilă pentru că Europa este condusă de șefii de stat și de guverne, care se întrunesc din 3 în 3 luni, câte o noapte la Bruxelles, pentru a decide virgulele din comunicatul de presă scris cu o săptămână înainte de întrunirea Consiliului European”, a afirmat parlamentarul european. Revenind la semnalul dat de Barosso, Iuliu Winkler consideră că diplomația românească trebuie să-și intensifice acțiunile în vederea aderării, cât mai rapide, la spațiul Schengen.
Deputatul european am mai amintit o a treia veste bună care vine la Bruxelles, și anume ce referitoare la noul pachet telecom, prin care, începând cu anul viitor, noțiunea de roaming în interiorul UE va dispărea. “Din 2009, tarifele la convorbirile în roaming în UE au tot scăzut, însă, eliminarea roaming-ului este foarte importantă și pentru transferul de date. (…) Acest pachet telecom reglementează o piață pe care statele membre nu ar putea să o reglementeze”, a subliniat Winkler.
El a adăugat că, în UE, economia aplicațiilor pentru tablete și smartphone-uri este de 11 miliarde euro și înseamnă 800.000 de locuri de muncă, multe dintre ele în România, fiind estimat că aceasta ava ajunge, în 2016, la 15 miliarde de euro.

Deva, 16 septembrie 2013