Serviciile sociale, la nivel european din punct de vedere al calității și finanțării

Sprijinirea organizațiilor non-guvernamentale implicate în domeniul serviciilor sociale și încurajarea întreprinderilor sociale ar trebui să reprezinte un obiectiv important pentru autoritățile guvernamentale, consideră deputatul european Iuliu Winkler.

Europarlamentarul UDMR a participat, marți, la Târgu-Mureș, la dezbaterea”Rolul ONG-urilor în asistența socială: perspective europene și realitatea autohtonă” organizată de Caritas Alba Iulia. Printre invitații care au luat parte la discuția moderată de Ludescher László, director în cadrul Caritas Alba Iulia, s-au aflat deputatul UDMR Csép Éva Andrea, președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș și președintele UDMR Mureș, Péter Ferenc, deputatul UDMR Vass Levente, precum și reprezentanți ai organizațiilor care desfășoară activități de asistență socială în Transilvania.

”Sprijinirea întreprinderilor sociale, clarificarea situației lor juridice, reprezintă un obiectiv important. Funcționarea întreprinderilor sociale în UE reflectă din plin principiul economiei sociale de piață care stă la baza UE. Specifică Europei, economia socială de piață presupune atât funcționarea competitivă a piețelor, cât și angajamentul social. Această idee creează cadrul pentru funcționarea întreprinderii sociale, care produce profit, dar îl investește pentru atingerea obiectivelor sociale”, a precizat Winkler.

În cadrul dezbaterii de la Târgu-Mureș s-a vorbit despre practicile din cadrul UE, unde statele membre deleagă organizațiilor non-guvernamentale și celor bisericești o parte din serviciile sociale, asigurându-le acestora și resursele financiare necesare pentru a-și desfășura activitatea. Participanții au arătat că în România ONG-urile încearcă de ani buni să introducă această practică, dar finanțarea activităților sociale reprezintă o problemă constantă. Potrivit acestora, cadrul juridic incomplet și instabil, procedurile complicate și birocratice afectează negativ activitatea și calitatea serviciilor ONG-urilor în detrimentul persoanelor și categoriilor sociale de care acestea se îngrijesc.

”În ultimii ani am luptat ca organizațiile să primească fonduri. Anul acesta s-au mărit sumele, iar acesta este meritul UDMR. Guvernul a alocat 28 de milioane de lei pentru subvenționarea furnizorilor acreditați de servicii sociale, cu 10 milioane de lei mai mult decât anul trecut. Însă aceste sume nu sunt suficiente pentru că nu urmăresc în mod proporțional rata de creștere a salariului minim. Această situație trebuie  remediată, deoarece aceste organizații au preluat activitățile care, conform Constituției, cădeau în sarcina statului”, a afirmat deputatul UDMR Csép Éva Andrea.

Președintele CJ Mureș, Péter Ferenc, consideră că organizațiile nonguvernamentale au un rol esențial în domeniul serviciilor sociale, deoarece Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș nu poate să acopere toate nevoile în condițiile actuale de finanțare. Conform acestuia, trebuie stabilit rolul acestor organizații, al UE și al guvernului în acest domeniu, pentru că fără cooperare nu se pot găsi soluții la problemele existente.

Deputatul UDMR Vass Levente a arătat că în România nu există o separare clară între serviciile sociale și cele medicale, fapt care de cele mai multe ori creează probleme. El a mai vorbit despre faptul că angajamentul social din Transilvania care are tradiții puternice nu se regăsește în aceeași măsură în restul regiunilor țării, această diferență fiind unul dintre motivele care împiedică crearea, la nivel național, a unei platforme de reprezentare a intereselor în acest domeniu.

Serviciile sociale și cele medicale nu pot fi guvernate de principiile pieței libere, aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii. Participanții au convenit că politicile din aceste domenii trebuie să se bazeze pe directivele europene și pe o cooperare reală între societatea civilă, respectiv organizațiile implicate în serviciile sociale și medicale, guvern și factorii de decizie ai UE.