Sărbătoare la Jeledinți cu ocazia Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Locuitorii din Jeledinți au sărbătorit, la acest sfârșit de săptămână, Ziua Satului ajunsă la cea de-a treia ediție. Manifestările au fost cuprinse în programul celei de a 9-a ediții a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara. Sâmbătă, căminul cultural a devenit neîncăpător pentru membrii comunității locale și oaspeți, delegația din localitatea Ikervár, Ungaria, ansamblurile de dans din Lueta, județul Harghita, și din Cristur, pentru Corul pensionarilor din Deva și Ansamblul Călușarii din Mărtinești.

”Jeledinți este situat aproximativ la jumătatea drumului dintre Lueta și Ikervár. Noi ne bucurăm de prezența prietenilor noștri din județul Vas și Ținutul Secuiesc. Astăzi, simțim că Jeledinți a devenit pentru o zi centrul lumii”, le-a spus europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, participanților la deschiderea manifestărilor. El a precizat că planul de revitalizare rurală a satului Jeledinți, inițiat împreună cu Biserica Reformată, a adus un nou avânt în viața localității.

Vineri, Primăria comunei Mărtinești, de care aparține satul Jeledinți, a găzduit ședința comună a celor două consilii locale din Ikervár și Mărtinești, cu scopul de a analiza și stabili prioritățile Acordului de înfrățire și cooperare dintre cele două localități.

Primarul localității Ikervár, Fehér Ferenc, a subliniat că nu are în vedere o cooperare strict administrativă, ci una care să fie vie și să creeze legături între oameni. Printre planurile comune ale celor două localități figurează colaborarea dintre instituții de învățământ, organizații culturale și conservarea tradițiilor, precum și între cluburile de pensionari. Primarul comunei Mărtinești, Adinel Botescu, a apreciat importanța înfrățirii cu localitatea din Ungaria, subliniind că toate satele aparținătoare, atât comunitatea română, cât și cea maghiară, vor beneficia de această cooperare.

Vicepreședintele Adunării Generale din județul Vas, Marton Ferenc, a salutat noul capitol din relația de înfrățire dintre județele Vas și Hunedoara care are deja o istorie de 28 de ani, asigurând de sprijinul său cooperarea dintre Jeledinți și Ikervár.

„Această relație de înfrățire este un pas important în realizarea planului de revitalizare rurală a satului Jeledinți. Acesta este un proiect la care lucrăm împreună cu partenerii noștri, cu Consiliul local Mărtinești, scopul fiind ca satul Jeledinți să prindă forță și să pornească pe un drum al prosperității până în 2020, când va sărbători 700 de ani de la prima atestare documentară”,  a afirmat Iuliu Winkler.

Gazda evenimentului de la Jeledinți a fost consilierul local UDMR, Székely Attila, iar comunitatea locală a primit cu mult entuziasm programul cultural oferit de oaspeții din județele Harghita și Hunedoara.