România are nevoie de un salt spectaculos în procesul de modernizare

România are nevoie de un salt spectaculos în procesul de modernizare, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă Guvernul împreună cu autoritățile județene, locale, cu întregul sistem instituțional vor face un efort de dublare a capacității de absorbție a fondurilor europene în ciclul bugetar 2021-2027, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, joi, la Deva, într-o conferință de presă.

”Nu cred că ne mai putem permite să ieșim din termene și să pierdem bani europeni. Cred că aceasta este principala provocare a Guvernului Cîțu să intre într-o asemenea filosofie care să nu mai permită pierderea niciunui ban din finanțările europene. Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbția fondurilor europene. (…) Cred că această coaliție își dorește să realizeze un astfel de obiectiv, cred că miniștrii, guvernul în ansamblu, își dau seama că aceasta este șansa de modernizare a României, să acționăm și să gândim pe termen lung și să realizăm un salt spectaculos în utilizarea fondurilor europene începând din 2021. (…) Dublarea absorbției de fonduri europene nu va fi obținută doar prin efortul și performanța guvernului sau a ministerelor, ci trebuie un efort comun în care să fie cuprinse și comunitățile locale, autoritățile publice locale și județene”, a declarat deputatul european.

În opinia deputatului european, procesul de absorbție a finanțărilor europene poate fi îmbunătățit și prin modificări de legislație. ”În primul rând cred că trebuie făcute modificări la legea achizițiilor publice. (…) Este inadmisibil ca o procedură de achiziții publice să dureze un an și jumătate, după care vine, bineînțeles și procedura judecării contestațiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obișnuință în România”, a spus Winkler. Potrivit acestuia, modificarea legii achizițiilor publice ar trebui să fie însoțită de crearea unui mecanism în cadrul justiției prin care procesele de contestație să fie judecate cu celeritate, iar perioada să nu depășească mai mult de 90 de zile.

Un alt pas care trebuie făcut pentru a îmbunătăți absorbția fondurilor europene este, conform liderului UDMR Hunedoara, continuarea procesului de descentralizare, care ar trebui să aducă mai multă eficiență în administrație și implicit mai multă eficiență în realizarea de proiecte cu bani europeni.

În acest context, europarlamentarul UDMR a salutat inițiativa anunțată de ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, cu privire la realizarea unei legislații care să ducă la diminuarea inegalităților de dezvoltare între județele aceleași regiuni.

Iuliu Winkler a amintit faptul că Parlamentul European a adoptat Mecanismul European de Redresare și Reziliență prin care țării noastre îi vor reveni 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde sunt granturi, iar 16,7 sub formă de împrumuturi. El a adăugat că parlamentarii europeni au decis să ridice procentul de la 10 la 13% a avansurilor pe care statele membre le vor primi din această vară în cadrul acestui mecanism. Potrivit lui Winkler, dacă Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi acceptat de Comisia Europeană, până  la finalul lunii aprilie, țara noastră va putea accesa din vara acestui an 3,95 de miliarde de euro sub forma avansului.

Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Reziliență trebuie cheltuiți în proporție de 20 % pentru proiecte de digitalizare, iar 37% pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, restul banilor urmând să fie investiți în proiecte din domeniul competitivității, a coeziunii teritoriale, dar și în cele de tineret.

Iuliu Winkler a atras atenția asupra faptului că proiectele care vor fi finanțate din fondurile aferente Mecanismului de Reziliență vor trebui finalizate până în 2026, deci, toți factorii decizionali de la nivel național, județean, local trebuie să fie pregătiți și să vină cu proiecte fezabile.

Deputatul european al UDMR a subliniat că în următorii 3 ani, România mai are de cheltuit 13 miliarde de euro din bugetul multianual 2014-2020. În altă ordine de idei, Winkler a reamintit că din Fondul de Tranziție Justă vor fi alocate fonduri suplimentare pentru realizarea de proiecte care să sprijine economiile regiunilor în care se fac restructurări ale industriilor pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor cu gaze cu efect de seră și a economiilor regiunilor unde se elimină treptat utilizarea cărbunelui.