Relevanța sistemului multilateral de negocieri comerciale depinde de consolidarea dimensiunii parlamentare a OMC

În actualul context global marcat de nevoia crescândă a cetățenilor pentru transparență decizională, menținerea relevanței sistemului multilateral de negocieri comerciale se poate realiza doar prin consolidarea dimensiunii parlamentare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE).
În pregătirea participării delegației PE la cea de a 10-a Conferință Ministerială a OMC (MC10) de la Nairobi (Kenya), membrii INTA s-au reunit, joi, la Bruxelles, pentru a avea un schimb de opinii cu comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, cu care au discutat și poziția comună a UE la această reuniune la nivel înalt.
“Pe agenda conferinței ministeriale de la Nairobi există un set de mecanisme care să asigure transparența în comerțul internațional și care se referă la ajutorul de stat, la subvențiile pe care multe state membre ale OMC le acordă în agricultură, în domeniului pescuitului, dar și la transparență și la eliminarea discriminării în domeniul serviciilor. Realizarea unui consens cu privire la introducerea unor noi mecanisme este o prioritate a delegației UE. În acest context, aș dori să atrag atenția asupra nevoii de transparență în sens mai larg și a nevoii crescânde de legitimitate democratică a tuturor organismelor și organizațiilor internaționale. Acest deziderat este valabil și pentru OMC. Cetățenii doresc mai multă transparență și doresc să înțeleagă deciziile a căror consecințe le vor suporta. În Europa vedem această nevoie în cazul negocierilor comerciale în cazul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții – n.n.)”, a afirmat Iuliu Winkler.
În opinia sa, singura modalitate prin care se poate asigura menținerea relevanței sistemului multilateral de negocieri comerciale este consolidarea dimensiunii parlamentare a OMC. “Parlamentul European va participa la MC10 cu o puternică delegație a membrilor INTA. Avem pe agendă întâlniri cu colegi din parlamentele multor state membre ale OMC, însă, din păcate, există destule state membre ale OMC care nu acordă atenție dimensiunii parlamentare. Legitimitatea negocierilor comerciale multilaterale și credibilitatea OMC ca instituție globală sunt miza consolidării dimensiunii parlamentare”, a declarat vicepreședintele INTA.
În cadrul reuniunii INTA, Iuliu Winkler s-a mai referit și la problema subvențiilor la export, subliniind faptul că UE este cea mai deschisă economie de pe glob, dar această deschidere are nevoie de reciprocitate din partea tuturor partenerilor globali.
Iuliu Winkler face parte din Delegația Parlamentului European care va participa, între 15 și 18 decembrie a.c., la cea de-a 10-a Conferință Ministerială a OMC care se va desfășura la Nairobi.