Reindustrializarea României depinde doar de noi ºi mai puþin de Bruxelles

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a vorbit, luni, la Deva, într-o conferinþă de presă, despre declanºarea procesului de reindustrializare a statelor membre ale UE ºi despre faptul că România trebuie, în cel mai scurt timp, să se racordeze la acesta. “Pe fondul crizei, liderii europeni au constatat că dacă la baza economiei unui stat membru nu există industrie, atunci, acel stat este pierdut ca ºi economie, dar ºi ca ºi societate. (…) În doar 4 ani, începând din 2009, la nivelul UE s-au pierdut 4 milioane de locuri de muncă numai din sectorul industrial. În România, conform statisticilor, la începutul anilor 90 existau aproximativ peste 8 milioane de locuri de muncă în economie, iar acum după 20 de ani, mai avem aproximativ 4 milioane”, a arătat deputatul european.

Iuliu Winkler a declarat că, în contextul în care UE este preocupată de dezvoltarea industrială, România trebuie să se trezească, iar guvernanþii să se ocupe de elaborarea unor politici ºi strategii care să identifice clar domeniile industriale care trebuie susþinute. “Deocamdată, România, spre deosebire de alte state membre, are o situaþie mai bună în sensul în care producþia sa industrială reprezintă 24% din PIB în contextul în care strategiile europene propun atingerea unui procent de 20%. (…) În România, reindustrializarea presupune politici concrete în domeniul competitivităþii, astfel încât să putem beneficia de fondurile europene care se vor aloca pentru IMM-uri, pentru cercetare, inovare, pentru clustere care să fie create de mediul de afaceri, împreună cu administraþiile locale ºi universităþi. Reindustrializarea României depinde doar de noi, de politicile guvernamentale, ºi nu depinde de Bruxelles. Iar pentru a avea succes, trebuie luate măsuri de reducere a birocraþiei, de încurajare a mediului de afaceri de a se structura, de dezvoltarea culturii antreprenoriale, ºi, foarte important, de a facilita accesul la finanþare. Esenþial de spus este faptul că accesul IMM-urilor la finanþare nu se poate reglementa prin legi. Pentru aceasta este nevoie de încredere, iar climatul de încredere se poate construi printr-o legislaþie stabilă, care să nu fie modificată din două în două luni”, a explicat deputatul european al UDMR.

Iuliu Winkler ºi-a exprimat convingerea că în cadrul unui proces de reindustrializare, judeþul Hunedoara va juca un rol important, datorită tradiþiei sale industriale, dar ºi a faptului că acesta încă are un potenþial de forþă de muncă bine calificată. În context, deputatul european s-a arătat dezamăgit de modul în care decidenþii de la Bucureºti au pregătit documentele preliminare în vederea încheierii Acordului de parteneriat dintre UE ºi România pentru următorii ºapte ani ºi al căror conþinut a fost aspru criticat de Comisia Europeană. “Criticile ne-au arătat că nu suntem în stare să stabilim priorităþile României. După 20 de ani în care am demolat tot ceea ce am construit în cei 50 de ani anteriori pentru că am considerat că nu era bun, acum nu reuºim să stabilim ce punem în loc”, a afirmat Winkler.

Deputatul european a mai declarat că reindustrializarea este singura ºansă pentru Europa de a reduce gradul de dependenþă de anumite evoluþii economice din þări precum China, India sau Brazilia, de a crea noi locuri de muncă, ºi, extrem de important, de a preveni crearea unui decalaj în domeniul cercetării ºi inovativităþii.