Rectificarea bugetară periclitează proiectele de investiții pentru 2014-2015

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că rectificarea bugetară negativă anunțată de Guvern periclitează finanțarea proiectelor de investiții pentru anii 2014-2015.
“Aceasta este cea de-a doua rectificare în sens negativ din acest an, fapt ce arată că avem de-a face cu o proastă planificare a bugetului, precum și cu o colectare defectuoasă. (…) Este negativ faptul că scad cheltuielile pentru investiții și cele pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile, fapt ce va duce la compromiterea investițiilor publice în anii 2014 și 2015. (…) În Parlamentul European, am reușit să obținem pentru România încă un an în plus, respectiv 2016, pentru cheltuirea banilor europeni alocați prin Cadrul Financiar Multianual 2007-2013, însă, această prelungire de termen trebuie acompaniată de finanțarea corespunzătoare a investițiilor publice și de la bugetul de stat”, a declarat Iuliu Winkler, luni, la Deva, într-o conferință de presă.
În opinia deputatului european, în construcția bugetului, la capitolul venituri, anumite prevederi, cum ar fi suprataxarea companiilor energetice sau taxa suplimentară pe profitul băncilor, nu au fost bine dimensionate. “Noi, UDMR, am fost și suntem pentru lărgirea bazei de impozitare, dar acest lucru, în viziunea noastră, nu implică introducerea de noi taxe și crearea de noi categorii de persoane impozabile, ci o mai bună colectare a taxelor și impozitelor prin diminuarea evaziunii fiscale ca urmare a aplicării ferme a legii. (…) De exemplu, din suprataxarea companiilor energetice s-au realizat venituri de doar 20-25% din totalul celor programate. Nici veniturile la buget din taxarea băncilor nu au fost realizate “, a spus Winkler.
Vorbind despre faptul că România are, în prezent, un “buget de subzistență”, parlamentarul european și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că bugetul pentru anul viitor, an electoral, nu va fi unul care să stimuleze creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă, ci dimpotrivă, va fi orientat spre cheltuieli cu majorarea de salarii și pensii. În context, Winkler a avertizat că astfel de măsuri vor avea efecte negative asupra economiei reale atâta vreme cât România se află la doar 31% din media competitivității europene.
În aceeași conferință de presă, deputatul european a mai vorbit și despre proiectul de descentralizare propus de Guvern. “Cred că UDMR este singura formațiune politică din România care și-a legat destinul politic de descentralizare, aceasta fiind unul dintre obiectivele primordiale ale Uniunii”, a afirmat Iuliu Winkler. El a adăugat că UDMR susține descentralizarea, dar acest proces trebuie neapărat să fie însoțit de o reală descentralizare a surselor de finanțare. “Mă gândesc acum, de exemplu, la impozitul agricol, care trebuie colectat de către autoritățile locale, dar care trebuie trimis la nivel central. UDMR susține că acest impozit trebuie să rămână la nivel local, județean”, a subliniat parlamentarul european.
El a mai spus că descentralizarea ar trebui să implice, pe lângă o reorganizare a instituțiilor în teritoriu, angajarea de funcționari publici competitivi, care să se ocupe de proiecte și management.

Deva, 4 noiembrie 2013