Prea multe declarații, prea puțină acțiune pentru sprijinirea sectorului IMM

Sunt prea multe declarații și prea puțină acțiune în ceea ce privește sprijinirea sectorului IMM la nivel european, a declarat, marți seara, la Bruxelles, deputatul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul prezentării cărții “Întreprinzătorii au nevoie de libertate”, apărută cu sprijinul parlamentarului european Paul Rübig (ÖVP, PPE) din Austria.
“În perioada în care am lucrat în Comisia temporară CRIS a Parlamentului European (PE), care s-a ocupat de criza economică, financiară și a locurilor de muncă, am ajuns la concluzia că trebuie creat cadrul prin care cele 23 de milioane de IMM-uri să poată înființa măcar câte un nou loc de muncă. Propunerea noastră s-a intitulat “Un IMM, o slujbă”. La aceea vreme, în UE erau circa 23 de milioane de șomeri. După aproape cinci ani, avem 26,4 de milioane de șomeri în UE. Ce putem spune despre slujbele create? Că numărul acestora este departe de dezideratul “Un IMM, o slujbă”. De ce? Pentru că avem prea multe declarații politice și prea puțină acțiune”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Potrivit lui Winkler, IMM-urile din întreaga Europă se luptă în continuare cu limitarea barierelor administrative, cu dificultăți în obținerea finanțărilor, cu fragmentarea pieței comune, cu taxarea agresivă, cu diminuarea activităților economice transfrontaliere.
Deputatul european al UDMR a salutat apariția cărții “Întreprinzătorii au nevoie de libertate”, arătând că Paul Rübig este, în primul rând, omul acțiunii. “În 2008, una dintre primele mele descoperiri făcute în PE a fost faptul că Grupul parlamentar al PPE are o asociație de sprijinire a sectorului IMM și că Paul Rübig este unul dintre oamenii săi de bază. (…) Astăzi, cineva îl numea, pe bună dreptate, pe colegul meu, ‘deputatul IMM'”, a mai spus Iuliu Winkler.
“Întreprinzătorii au nevoie de libertate” este o lucrare care cuprinde și descrie, în contextul mai larg al instrumentelor legislative ale UE, toate inițiativele PE în vederea sprijinirii sectorului IMM.
Tot marți, la Bruxelles, a avut loc ședința Colegiului director al SME Europe, asociația de lobby pentru sectorul IMM a Grupului PPE din PE, Iuliu Winkler fiind unul dintre vicepreședinții acesteia. Implicarea mai activă a deputaților europeni în activitățile de sprijinire a sectorului IMM, dezvoltarea unei noi structuri de lucru a SME Europe, precum și lansarea în social – media a unei campanii europene pro-sectorul IMM au fost câteva dintre subiectele care s-au aflat pe agenda Colegiului director al SME Europe.

Bruxelles, 10 iulie 2013