PPE vrea o finanțare mai mare pentru Programul ”Erasmus pentru tineri întreprinzători”

PPE vrea o finanțare mai mare pentru Programul ”Erasmus pentru tineri întreprinzători”

 

Partidul Popular European (PPE) vrea să determine Comisia Europeană să extindă Programul ”Erasmus pentru tineri întreprinzători” și să-i acorde o finanțare mai substanțială astfel încât  un număr cât mai mare de tineri să fie beneficiarii acestuia, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR) cu prilejul adoptării, miercuri după-amiază, a rezoluției ”Antreprenoriatul inovativ” în cadrul Congresului PPE care are loc în Malta.

”Erasmus pentru tineri întreprinzători” este un program creat și promovat de către europarlamentarii PPE pentru care intersele tinerilor și viitorul acestora sunt foarte importante. Dorim să determinăm Comisia Europeană să extindă acest program și să acorde o finanțare mai substanțială pentru ca un număr mai mare de tineri să fie beneficiarii acestuia. Experiența dobândită, lucrând alături de un întreprinzător mentor, este  adusă acasă, contribuind la relansarea economiei locale și la crearea de noi locuri de muncă”, a spus deputatul european al UDMR.

Iuliu Winkler se numără printre inițiatorii rezoluției alături de europarlamentarul austriac Paul Rübig, în colaborare cu SME Europe,  asociația de lobby pentru IMM-uri a PPE. Rezoluția ”Antreprenoriatul inovativ” pune accent pe educația și formarea tinerilor în spirit antreprenorial. Potrivit deputatului european al UDMR, școlile și universitățile europene trebuie să se adapteze noilor realități din economie și să marșeze pe dezvoltarea gândirii antreprenoriale și inovative astfel încât tinerii să deprindă abilitățile necesare pentru a-și conduce propriile afaceri. În opinia inițiatorilor rezoluției, o etapă următoare în formarea tinerilor antreprenori o reprezintă partea practică a dezvoltării unei afaceri, iar în acest sens, stagiile în cadrul companiilor europene sau în cele globale sunt o soluție. ”Erasmus pentru tineri antreprenori, inițiat în 2009, având ca obiectiv sprijinirea antreprenorilor să-și îmbogățească experiența prin învățare și crearea de rețele, și prin petrecerea de perioade de timp în întreprinderi conduse de întreprinzători cu experiență, s-a dovedit a fi un succes”, a spus Winkler.

”Solicităm Comisiei Europene majorarea finanțării ”Programului Erasmus pentru tinerii antreprenori” în așa fel încât să transforme ținta actuală de 10.000 de participanți până în 2020 într-un obiectiv cu adevărat ambițios de 30.000 de participanți până în anul 2025”, a spus deputatul european al UDMR în intervenția pe care a avut-o în cadrul lucrărilor Congresului PPE.

În rezoluția ”Antreprenoriatul inovativ” se mai arată că UE are nevoie de desăvârșirea Pieței Unice Digitale, prin demolarea barierelor birocratice și de reglementare astfel încât 27 de piețe naționale să devină una singură. Atingerea acestui obiectiv va putea aduce o contribuție anuală de circa 415 miliarde de euro la produsul intern al UE, creând în același timp noi locuri de muncă.

În altă ordine de idei, deputatul european consideră esențială pregătirea tinerilor europeni în spirit antreprenorial cu atât mai mult cu cât ”cea de-a 4-a revoluție industrială, revoluția robotizării, a automatizării și a inteligenței artificiale a devenit o realitate”.  Iuliu Winkler a susținut acest punct de vedere și în cadrul dezbaterii organizate de SME Europe cu tema ”IMM-urile, Piața Unică Digitală și viitorul pieței muncii: locurile de muncă și creșterea incluzivă în Secolul Digital” organizată, miercuri, în marja Congresului PPE.

Deputatul european al UDMR a afirmat că populiștii și demagogii răstălmăcesc sau pur și simplu nu înțeleg evoluțiile globale din ultimii ani. ”Ne aflăm într-un proces de profundă transformare. Unii îl numesc cea de –a 4-a revoluție industrială. Este revoluția automatizării și robotizării, a inteligenței artificiale și a economiei bazate pe cunoaștere. Răspunsul nostru la această provocare trebuie să fie armonizarea programelor educaționale cu cererea pieței muncii, stimularea spiritului antreprenorial și inovativ. Protecționismul, ridicarea de bariere și de ziduri este un răspuns anacronic și ineficient așa cum a dovedit pe deplin întreaga istorie a secolului 20”, a conchis Iuliu Winkler.