PPE susține noi măsuri de contracarare a practicilor comerciale neloiale ale Rusiei față de Moldova

PPE este unul dintre cei mai activi susținători ai opțiunii europene a Republicii Moldova, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR), vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA), miercuri, la Strasbourg, după adoptarea în plenul Parlamentului European (PE) a propunerii cu privire la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru acest stat.
“PPE salută opțiunea europeană a Republicii Moldova recent reconfirmată de rezultatul alegerilor câștigate de forțele politice pro-europene și încurajează continuarea tuturor proceselor de reformă necesare pentru apropierea ei de UE. Adoptarea în PE a propunerii cu privire la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru Republica Moldova arată încă odată angajamentul UE pentru susținerea parcursului european al acestui stat. Prin acest raport se instituie noi măsuri de contracarare a practicilor comerciale neloiale ale Federației Ruse și de diminuare a efectelor embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole și alimentare din Republica Moldova. În urmă cu un an, am fost raportor pentru Republica Moldova, atunci când UE a propus liberalizarea completă a importurilor de vin moldovenesc pe piața comunitară după ce Rusia a interzis importul acestora. Suplimentarea preferințelor comerciale decisă azi vine în completarea hotărârii de acum un an de deschidere a pieței UE pentru vinul moldovenesc”, a afirmat deputatul european.
Iuliu Winkler a fost raportor alternativ din partea PPE pentru Raportul referitor la propunerea de regulament al PE și Consiliului de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova.
Federația Rusă este principala piață a Republicii Moldova pentru exporturile de produse agricole. Începând cu 21 iulie 2014, Rusia a impus o interdicție de import motivată politic asupra produselor agricole din Republica Moldova, aceasta având un impact negativ semnificativ asupra economiei moldovenești.
Raportul votat de PE introduce trei noi contingente tarifare scutite de taxe vamale pentru merele proaspete, strugurii de masă proaspeți și prunele proaspete, fiind o măsură de sprijin în favoarea Republicii Moldova, aflată într-o situație socială și financiară dificilă.
Agricultura reprezintă aproximativ 40% din economia Republicii Moldova.
Rusia și-a intensificat măsurile de ordin economic îndreptate împotriva Republicii Moldova ca urmare a parafării la, Vilnius, în noiembrie 2013, a Acordului de asociere, care conține un ambițios Acord Aprofundat si Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA).
Raportul referitor la acordarea de preferințe comerciale suplimentare pentru Republica Moldova a fost adoptat în plenul PE cu o largă majoritate de 551 de voturi pentru.