Populismul poate fi combătut prin franchețe și asumare sinceră a principiilor

E nevoie de mai multă franchețe din partea politicienilor cu simțul răspunderii, dar ºi de asumarea sinceră a principiilor în fața alegătorilor, numai așa putem răspunde provocărilor populiste, acestui fenomen din ce în ce mai răspândit în Europa, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, joi, în cadrul dezbaterii cu tema ”Populism, pericol pentru democrație și statul de drept” organizată de Grupul PPE la Split (Croația).

Discuțiile au fost marcate de Brexit tocmai pentru că votul în cadrul referendumului din Marea Britanie este în cea mai mare măsură rezultatul campaniei mincinoase dusă de politicienii care au militat pentru ieșirea din UE.

”Politicienii populiști vin cu soluții false care sunt crezute de alegători în ciuda ipocriziei, pentru că populiștii folosesc, fără scrupule, orice mijloace pentru a influența oamenii, recurg la demagogie fără nici un considerent moral, agitând fără rezerve sentimentele naționaliste și xenofobe. În schimb, noi, cei din PPE, trebuie să promovăm consecvent și cu simțul răspunderii valorile Partidului Popular European, în același timp trebuie să fim conștienți că nu este suficientă reprezentarea principiilor, ci avem nevoie și de o comunicare mai eficientă privind deciziile politice luate. (…) Cred ca a sosit timpul să regândim practica corectitudinii politice care a luat în stăpânire Bruxellesul și să dăm răspunsuri adevărate cetățenilor nemulțumiți care spun că UE se implică, prea des, în lucruri mărunte, dar nu este destul de eficientă în gestionarea problemelor cu adevăra importante”, a declarat deputatul european. El a subliniat că este nevoie ca dezbaterea publică să prindă forță, iar pentru aceasta este necesară informarea corectă a cetățenilor cu privire la alternative, cu privire la consecințele deciziilor politice. ”Avem o problemă esențială la care trebuie să răspundem: ce fel de UE ne dorim? Uniunea politică visată de părinții fondatori ai UE sau o uniune lejeră, a statelor naționale? Dacă ne uităm la UE ce dorim să vedem? Un mozaic de 28 de piese, în momentul actual se pare că vor fi 27 de piese, sau o construcție alcătuită din 350 de regiuni sau o structură mai fină, mai delicată, care cuprinde peste o mie de regiuni și comunități locale printre care minorități etnice, comunități lingvistice și naționale”, a mai spus Iuliu Winkler.

Reuniunea Grupului PPE din Parlamentul European a fost organizată la Split cu ocazia împlinirii a trei ani de la aderarea Croației la UE. Paralel, aici se desfășoară și lucrările European Ideas Network Summer University, think-thank european al Grupului PPE a cărui menire este promovarea unei noi gândiri în privința provocărilor cheie cu care se confruntă statele membre ale UE.