Politica de apărare a UE trebuie să aducă un plus de securitate cetățenilor

UDMR are poziții clare și ferme atât la nivel național, cât și european în privința participării României  în cooperarea structurată privind apărarea UE, în privința politicilor europene referitoare la migrație, dar și a aderării țării noastre la spațiul Schengen.

UDMR susține participarea activă a României în cooperarea structurată permanentă (PESCO) privind apărarea UE, care trebuie să fie complementară Parteneriatului strategic cu SUA, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, joi, în cadrul unei dezbateri organizate de postul public de radio.  El a arătat că, în ultimii doi ani, s-au realizat progrese extraordinare în domeniul cooperării structurate în privința apărării UE, lucru care nu a fost posibil în ultimii 60 de ani din cauza opoziției constante manifestate de Marea Britanie.  Winkler a adăugat că realizarea efectivă a apărării comune a UE va avea de depășit numeroase obstacole, inclusiv interne, cum este piața comună încă fragmentată. El a explicat că această fragmentare a pieței se reflectă negativ și în ceea ce privește tehnologia militară și înzestrarea armatei.

Europarlamentarul a mai spus că România are vocație de furnizor de securitate, iar ”UDMR consideră că participarea activă la PESCO este o decizie bună și este de natură să aducă un plus de securitate cetățenilor țării noastre, dar și cetățenilor UE”.

UDMR respinge categoric ideea impunerii de la Bruxelles de cote obligatorii de migranți și constată cu regret incapacitatea UE de a reforma Acordul de la Dublin referitor la politica de azil, a mai declarat Winkler în aceeași dezbatere. ”UDMR respinge orice idee de cote obligatorii și de transfer între statele membre. De altfel, în acest sens am și votat în septembrie 2015, atunci când această problemă a fost pe masa Parlamentului European”, a precizat deputatul european al UDMR. El a subliniat că UE trebuie să ia măsuri ferme împotriva migrației ilegale. ”Credem că indulgența în această chestiune este o greșeală. Migrația legală este o altă chestiune, care trebuie să fie apanajul statelor membre. Nicidecum nu se poate impune prin vot majoritar o decizie la nivelul UE în această chestiune extrem de sensibilă. Noi, UDMR, considerăm că această decizie trebuie să aparțină națiunilor și statelor membre”, a subliniat Winkler. El a adăugat că problema refugiaților este una internațională. ”Acești oameni (refugiații -n.n.) au un statut internațional. Constatăm cu regret incapacitatea UE de a reforma Acordul de la Dublin și de a discuta în mod coerent în privința azilului și a refugiaților. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că problemele lor sunt amestecate cu cele ale migranților legali și ilegali”, a spus europarlamentarul.

”Problema migrației economice trebuie văzută în strânsă legătură cu criza demografică din UE, din toate statele membre. Este vorba despre o nouă realitate pe piața muncii, iar aceasta trebuie privită în termeni de secol 21. Populația unei țări nu trebuie privită doar ca forță de muncă. UDMR crede că populația unei țări este compusă din comunități”, a susținut Winkler. El a adăugat că UDMR crede în politici destinate familiei și nu în politici care să țintească asigurarea necesarului de forță de muncă prin încurajarea migrației economice.

UDMR susține aderarea României la Spațiul Schengen și consideră că în cazul României amânarea, deși toate condițiile tehnice au fost îndeplinite, reprezintă cel mai acut exemplu de dublu standard din UE. ”Noi mai credem că diplomația, Guvernul României, președintele țării trebuie să fie mult mai activi în vederea obținerii statutului de stat membru Schengen. (…) Aderarea la Spațiul Schengen este extrem de importantă și pentru comunitățile care trăiesc la granița de vest a României. Zeci de mii de oameni sunt lipsiți de beneficii directe din faptul că nu suntem membri în spațiul de liberă circulație”, a mai spus Winkler.