Plan de revitalizare rurală la Jeledinți

Organizația Județeană Hunedoara a UDMR și Biserica reformată sunt inițiatorii unui plan de revitalizare rurală a satului Jeledinți, care se pregătește pentru aniversarea a 700 de ani de la înființare, așezarea fiind atestată documentar pentru prima oară în 1320. Conform planului de revitalizare rurală, în următorii 3 ani se vor demara proiecte concrete menite să revigoreze satul hunedorean și să dea un nou impuls pentru o comunitate care s-a micșorat în mod dramatic. Această inițiativă a fost dezbătută, marți seara,  la Casa Maghiară din Hunedoara, unde comunitatea maghiară a sărbătorit și Ziua Comunităților Maghiare Dispersate.

 

Situația actuală a localității și proiectele posibile au fost prezentate de Székely Attila, consilier local al UDMR. ”Pentru aniversarea de 700 de ani se pregătește o comunitate mică, în curs de îmbătrânire. În anii 1800, satul a avut peste 1.100 de locuitori, iar conform recensământului din 2011, acum trăiesc 208 de persoane, dintre care 102 aparțin comunității maghiare”, a spus consilierul. El a vorbit și despre  proiecte concrete printre care renovarea bisericii și a căminului cultural, construirea unei capele, modernizarea drumurilor, rețelelor de apă și canalizare din finanțări europene. Consilierul local al UDMR a subliniat faptul că în Jeledinți trăiesc în aceeași proporție români și maghiari, tocmai de aceea, în opinia sa, este important ca proiectul să fie elaborat împreună. ”De proiecte trebuie să se bucure deopotrivă românii și maghiarii”, a spus   Székely Attila.

 

Protopopul reformat din județul Hunedoara, Zsargó János, consideră că ”Providența divină se poate materializa doar în măsura în care și faptele oamenilor sunt demne de aceasta”, el fiind încrezător că se vor găsi posibilitățile prin care se va putea revitaliza satul Jeledinți. El a adăugat că Jeledinți a fost un sat reformat puternic în secolul 19, numărul locuitorilor micșorându-se în mod accelerat în anii ´90.

 

Sipos Szabolcs, preotul reformat din Orăștie, care deservește comunitatea din Jeledinți, a susținut ideile prezentate de Székely Attila, subliniind importanța proiectelor concrete. El a mai atras atenția că nu este vorba despre o comunitate unită, fiind necesar să se găsească modalitatea prin care oamenii să sprijine proiectul de revitalizare.

 

Liderul UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, a prezentat un plan care cuprinde opt capitole, elaborat de Vetési László, expert al Bisericii reformate în problemele comunităților maghiare dispersate, și care cunoaște foarte bine satul Jeledinți. Potrivit lui Winkler, în document sunt identificate  toate domeniile, de la viața comunității și activitatea culturală până la identificarea valorilor așezării, unde trebuie intervenit pentru a putea porni un proces de consolidare a comunității.

 

Iuliu Winkler a mai spus că a discutat cu primarul comunei Mărtinești, de care aparține satul Jeledinți, dar și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara cu privire la acest proiect, amândoi fiind deschiși și oferindu-și sprijinul pentru o astfel de inițiativă.

 

Liderul UDMR Hunedoara a prezentat acest proiect de revitalizare a satului Jeledinți și Asociației Ziariștilor Maghiari din România – MÚRE – în cadrul conferinței de la Aiud, dedicată comunităților maghiare dispersate, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Cu acest prilej, Winkler a solicitat susținerea ziariștilor în promovarea și documentarea acestui proiect extrem de ambițios. ”Astăzi, susținerea opiniei publice este extrem de importantă pentru realizarea proiectelor ambițioase. Aș dori ca proiectul nostru să ajungă să fie cunoscut de cât mai mulți oameni, iar pentru aceasta am cerut sprijinul ziariștilor. Astfel, am putea lărgi și cercul susținătorilor noștri care doresc să se implice în acest program. Este un plan îndrăzneț, dar cred că avem destulă forță în comunitatea noastă să lansăm și să realizăm în următorii trei ani un program atât de complex. Probabil că, în 2020, aniversarea de 700 de ani va fi oricum un eveniment de excepție, dar dacă reușim să pornim cu planul de revitalizare rurală atunci vom sărbători cu un sat transformat atât la exterior, cât și în interior, cu o atmosferă plină de speranță și cu o comunitate reînnoită”, a mai declarat Iuliu Winkler.

 

Proiectul a stârnit reacții puternice, a fost dezbătut îndelung, mai mulți membrii ai comunității oferindu-și sprijinul, printre care și preotul reformat pensionar Kun Árpád care a slujit și la Jeledinți.

 

Serbarea Zilei Comunităților Maghiare Dispersate la Hunedoara a avut trei momente, pe lângă dezbaterea planului de revitalizare a satului Jeledinți, elevii maghiari din Hunedoara și Deva au prezentat un program cultural, iar ziaristul Szabó Csaba a prezentat noua carte editată sub egida de portalului Corbiialbi.ro din Cluj.