Pentru succesul ”Minority Safe Pack”, acțiunea civică și demersul politic trebuie coordonate

Stimați delegați,

Stimați invitați,

Dragi prieteni,

 

Este o onoare pentru  mine să mă adresez reprezentanților celor peste 90 de organizații ale minorităților naționale, comunităților etnice și grupurilor lingvistice din întreaga Europă, care s-au adunat în această săptămână la Cluj pentru a dezbate viitorul comunităților lor și pentru a lua decizii importante privitoare la căile prin care putem acționa împreună pentru a face acest viitor mai sigur.

Sunt un maghiar din Transilvania și vă spun din toată inima: Bine ați venit/Isten hozott/ Willkommen/ Bienvenue / în Cluj/ Kolozsvár/ Klausenburg, capitala istorică a Transilvaniei, care este pentru patru zile capitala tuturor minorităților naționale din Europa.

Sunt, după cum vă spuneam, maghiar din Transilvania, membru al Parlamentului European, și adesea sunt pus în fața unei alegeri dificile, trebuie să aleg limba în care mă adresez unui auditoriu. Astăzi, stau cu emoție în fața Dvs. și mi-aș dori să pot, să fiu capabil, să vorbesc în limba maternă a fiecăruia dintre Dvs., dar acest lucru mi-este imposibil. Prima opțiune a fost, bineînțeles, să-mi susțin intervenția în limba maternă, limba maghiară, care este limba sufletului meu, așa cum pentru fiecare dintre Dvs. limba maternă este limba sufletului, este limba în care visăm. Condițiile tehnice au fost însă hotărâtoare, după cum de multe ori se întâmplă, și de aceea vă vorbesc în limba engleză, mijlocul de comunicare ales pentru astăzi.

Aș dori să vă vorbesc despre cea mai importantă valoare pe care orice comunitate trebuie să o  cultive. Această valoare este solidaritatea.  Fie că vorbim despre națiuni, despre comunități naționale, despre popoarele statelor membre ale Uniunii Europene, dar și despre Uniunea Europeană însăși, solidaritatea este cheia succesului în orice demers pe care o colectivitate îl inițiază. Cu atât mai mult, solidaritatea este valoarea fundamentală, fără de care, noi , comunitățile minorităților naționale, nu putem avea succes în demersurile noastre.

Noi, astăzi, la Cluj/Kolozsvár/ Klausenburg, suntem foarte bogați. Bogăția noastră este solidaritatea pan-europeană a minorităților naționale, a comunităților etnice, și a grupurilor lingvistice în jurul Inițiativei Cetățenești Europene ”Minority Safe Pack”. ”Nu ești singur”, spune sloganul FUEN atașat inițiativei de a colecta un milion de semnături pentru diversitate în Europa, și am convingerea că fiecare dintre participanții la Congresul FUEN de la Cluj are acest sentiment. Nu suntem singuri, ne putem sprijini unul pe celălalt, organizațiile noastre colaborează eficient, și astfel am dovedit  că solidaritatea europeană a minorităților nu cunoaște hotare. 32 de țări europene, peste 90 de organizații membre, care reprezintă aproape 60 de milioane de cetățeni ai Europei, aceasta este forța solidarității noastre, pe această bogăție ne putem baza atunci când avem în fața noastră o provocare de dimensiuni nemaiîntâlnite de noi în trecut. Trebuie să dovedim, în următoarele 10 luni, că toți membrii comunităților noastre sunt alături de noi, că sprijină demersurile noastre și sunt gata să facă acest lucru și în mod concret oferindu-și semnătura pentru succesul Inițiativei ”Minority Safe Pack”.

Stau astăzi cu mândrie în fața Dvs., deoarece în urmă cu peste 5 ani, ideea de a utiliza instrumentul democratic al  Uniunii Europene, Inițiativa Cetățenească Europeană, în favoarea minorităților naționale s-a născut în Parlamentul European din colaborarea și gândirea comună a reprezentanților FUEN și ai Intergrupului pentru Minorități Naționale din Parlamentul European.  Cu ocazia recentei întâlniri pe care am avut-o tot în Parlamentul European, în 4 mai, în cadrul conferinței ”Hit The Road”, fostul președinte al FUEN Hans Heinrich Hansen și-a amintit de determinarea cu care eu însumi promovam ideea că trebuie să fim printre primii care folosim instrumentul Inițiativei Cetățenești Europene pentru a atrage atenția Comisiei Europene asupra unei probleme legitime care trebuie corectată: dilema criteriilor de la Copenhaga, mai precis dublul standard pe care UE îl aplică în problema drepturilor comunităților minorităților naționale. Îmi amintesc și eu cu multă emoție de începuturi și doresc să-mi arăt prețuirea pentru curajul dovedit atunci de Hans Heinrich și de toți membri prezidiului FUEN care au luat decizia de a se angaja în demersurile care au condus la crearea Inițiativei ”Minority Safe Pack”.

Cu toții, cei care suntem prezenți, azi, la Cluj, știm foarte bine că nu este ușor să aparții unei minorități. Acest lucru s-a dovedit pe deplin în cazul inițiativei noastre comune ”Minority Safe Pack”, a cărei înregistrare a fost refuzată inițial de către Comisia Europeană.  A urmat o nouă decizie la fel de curajoasă precum prima și anume de a da în judecată Comisia Europeană. Am crezut în dreptatea noastră, în caracterul nobil, dar și în spiritul profund european al inițiativei noastre și Curtea Europeană de Justiție de la Luxembourg ne-a dat dreptate. Ca urmare, în 3 aprilie, Comisia Europeană a înregistrat Inițiativa ”Minority Safe Pack” , iar noi am primit undă verde pentru a continua drumul început în urmă cu 5 ani.

Pe tot acest parcurs, organizația pe care o reprezint, UDMR, a jucat un rol cheie.  Reprezentantă a comunității maghiare din România, UDMR s-a constituit în zilele căderii comunismului, în decembrie 1989, și este o organizație cu un caracter cu totul special. Suntem reprezentantul legitim al comunității maghiare din România, luptăm pentru interesele comunității noastre și îndeplinim importanta misiune de a reprezenta comunitatea noastră atât în plan național, cât și în plan european.  UDMR este membru FUEN cu începere din 1991. Suntem, de asemenea, membri activi în cele mai importante instituții și forumuri de reprezentare a intereselor comunităților minorităților naționale. UDMR își asumă în același timp și reprezentarea politică a comunității maghiare din România. Suntem prezenți în administrația publică locală, având 195 de primari aleși și peste 2.000 de consilieri aleși locali și județeni. Suntem prezenți în Parlamentul României și în Parlamentul European. Reprezentarea intereselor comunității și reprezentarea politică sunt două dimensiuni complementare ale activității noastre.

Puteți, deci, înțelege foarte ușor, dragi prieteni, motivul pentru care militez pentru colaborarea din ce în ce mai strânsă dintre FUEN și Intergrupul pentru Minorități Naționale din Parlamentul European. Pentru noi toți, membri ai unor comunități minoritare din Europa, acțiunea civică și demersul politic sunt două instrumente complementare care trebuie puse în slujba aceluiași scop: viitorul sigur al comunităților noastre în locurile în care ne-am născut. Așa cum ideea  Inițiativei Cetățenești s-a născut din această cooperare, din munca noastră în comun, așa sunt convins că pentru materializarea intenției noastre și pentru succesul Inițiativei ”Minority Safe Pack” este nevoie de continuarea acestei conlucrări. Organizațiile noastre vor face toate eforturile pentru a colecta cele 1 milion de semnături și chiar mai multe prin campania pe care o vom lansa peste câteva ore.  În același timp, anul care urmează este foarte important din perspectiva muncii legislative pe care membrii Intergrupului pentru Minorități Naționale o vor desfășura în Parlamentul European. Dorim să pregătim cadrul legislativ pe care-l vom propune Comisiei Europene odată cu depunerea semnăturilor de sprijin. Acestea vor da greutate demersului nostru legislativ.

Iată, deci, provocările care stau în fața noastră. Greutățile nu sunt puține și nu va fi ușor să le depășim. Pentru a reuși trebuie să purtăm în minte nevoia de solidaritate în fiecare zi de  muncă, în mijlocul tuturor greutăților cu care ne vom confrunta și în fața piedicilor care ne vor fi puse. Trebuie să-i atragem pe tineri, iar perioada de campanie care stă în fața noastră este cel mai bun prilej pentru revigorarea și întinerirea organizațiilor noastre. Cunosc foarte bine deschiderea de care președintele FUEN, Loránt Vincze, dă dovadă în relația cu Youth of European Nationalities (YEN), iar această încredere nu va întârzia să producă roade.

Împreună vom reuși! Scopurile noastre sunt nobile. Demersul nostru este un demers profund european. UE se află pe calea căutării viitorului. Am convingerea că noi, minoritățile naționale și comunitățile etnice și lingvistice trăitoare în UE, nu suntem o povară pentru majoritate în regiunile şi țările noastre. Dimpotrivă, noi reprezentăm o bogăție de neînlocuit. Numai împreună cu minoritățile sale naționale, UE de mâine va fi completă. ”Uniți în diversitate” este mai mult decât un slogan. Este chiar rețeta succesului UE.

Nu ești singur! împreună vom colecta un milion de semnături pentru diversitate în Europa!

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!

Cluj, 19 Mai 2017

Foto: Bethlendi Tamás