Pentru a obține progrese în problematica roma este nevoie de programe pe termen lung

“Problema integrării comunităților roma este de multe ori abordată ca o problemă a țărilor de origine, alteori, și cu aceeași îndreptățire, ea este abordată ca o problemă a țărilor de destinație a persoanelor aparținând comunităților roma, precum și a nenumăratelor probleme provocate de aceștia acolo prin lipsa capacității lor de integrare. Însă, singurul mod cu adevărat eficient în abordarea chestiunii roma este acela de a o recunoaște ca o problematică europeană. Instituțiile UE sunt cele care trebuie să-și coordoneze eforturile cu statele de origine și cele de destinație pentru a obține progrese”, a declarat Iuliu Winkler.

Deputatul european al UDMR a vorbit și despre tânără generație roma privită cu speranță în sensul în care ar putea să fie generatoare de schimbare a mentalității în propriile lor comunități.

“S-a vorbit în dezbaterea de azi despre noua generație roma și vreau să atrag atenția asupra faptului că o persoană născută în 1990, odată cu schimbarea de regim în statele estice, avea 17 ani în 2007, atunci când țara mea, România, a aderat la UE, iar azi are 23, este absolvent de universitate și poate să devină agentul schimbării în comunitățile roma. Sunt perfect conștient că în România, dar la fel și în Bulgaria sau Ungaria mulți membri ai comunității roma, absolvenți de universități care pășesc într-o carieră, aleg să se delimiteze de comunitatea lor. Din propria mea experiență, însă, pot să afirm că la fel de mulți sunt și cei care se simt responsabili de viitorul propriilor lor comunități. Cred, stimați colegi, că noua generație roma din statele din estul Europei poate fi agentul schimbării de mentalitate și de coagulare a comunităților lor”, a spus Iuliu Winkler.

Parlamentarul european a mai atras atenția asupra faptului că în problematica roma nu se vor putea obține rezultate imediate, progresele urmând să se înregistreze în decursul a câtorva decenii. “A treia problemă pe care vreau să o ridic legată de prezentarea proiectului pilot la care tocmai am asistat, dar și de sustenabilitatea acestui tip de abordare concretă, se referă la faptul că singura abordare realistă este aceea de a conștientiza că problematica roma este una pentru deceniile care urmează. Nu aș putea preciza un orizont concret de timp, dar am convingerea că doar prin elaborarea și finanțarea unor proiecte europene pe termen lung, în următoarele decenii, vom putea obține progresele pe care cu toții ni le dorim “, a subliniat Winkler.

În contextul în care, în luna martie a.c., va avea loc o conferință pentru evaluarea rezultatelor Proiectului pilot privind incluziunea romilor, Francois Alfonsi, deputat european din Corsica, Franța, care este și vicepreședinte al Intre-grupului pentru Minorități Naționale și Lingvistice din PE, a propus organizarea de către REGI a unei audieri publice în Parlamentul European pe tema comunităților roma.

Proiectul pilot privind incluziunea romilor a fost lansat în 2008 și s-a încheiat în 2012 fiind coordonat de DG Regio. Acesta s-a axat pe proiecte care să asigure un acces mai facil la educație al copiilor roma, să sprijine spiritul antreprenorial, să combată discriminarea, dar și să adune și să proceseze informații care să înlesnească o mai bună înțelegere a comunităților roma. Suma totală alocată acestui proiect pilot a fost de 5 milioane de euro.