PE, pionier în privința democratizării și transparentizării negocierilor comerciale globale

Este nevoie de o legitimitate sporită a sistemului multilateral de negocieri comerciale, iar acest lucru se poate realiza prin consolidarea dimensiunii parlamentare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și o mai mare transparență în comerțul global. Acesta a fost mesajul pe care deputatul european Iuliu Winkler (UDMR), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE), l-a transmis, joi, la Nairobi, în cadrul unei ședințe comune a delegației INTA cu membrii Comisiei economice și a celei de comerț a parlamentului kenyan, care s-a desfășurat în marja celei de a 10-a Conferințe Ministeriale (MC10) a OMC.
“Toate scenariile posibile pentru o agendă post-Nairobi a sistemului multilateral sub egida OMC implică o reformă a organizației globale. Este nevoie de o legitimitate sporită a sistemului multilateral, cetățenii din toate țările doresc să aibă mai multe informații despre negocierile comerciale și vor ca economiile din toate statele să beneficieze din creșterea comerțului global. Orice reformă a OMC trebuie deci să țintească întărirea dimensiunii parlamentare a OMC, asigurând astfel reprezentarea cetățenilor prin aleșii acestora în întreg procesul de negociere comercială globală. Astfel se va obține legitimitatea democratică dorită, dar și transparența necesară pentru noua lume a comerțului global”, a afirmat vicepreședintele INTA în discursul său din Parlamentul Kenyei.
Iuliu Winkler consideră că Parlamentul European, prin participarea Delegației INTA la Conferința Ministerială a OMC de la Nairobi, este pionier printre parlamentele din lume în privința demersurilor pentru democratizarea și transparentizarea negocierilor globale comerciale prin consolidarea componentei parlamentare a OMC.
Delegația PE, formată din 10 deputați europeni și condusă de președinte INTA, Bernd Lange, participă, între 14 și 18 decembrie, la lucrările la MC10 de la Nairobi.