Patronatele trebuie să determine guvernul să reducă birocrația

Patronatele trebuie să exercite, la rândul lor, presiune asupra guvernului, sprijinind astfel eforturile pe care Comisia Europeană le face în vederea diminuării birocrației în România, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri, în cadrul unei conferințe economice organizată de Asociaþia de Afaceri Ungare în România în cooperare, pentru prima dată, cu Asociația Economiștilor Maghiari din România.
Invitat să susțină o intervenție la panelul dedicat creșterii eficienței și îmbunătățirii competitivității IMM-urilor, parlamentarul european le-a vorbit participanțilopr despre programul COSME, care, în perioada 2014-2020, va îngloba toate programele menite să sprijine antreprenoriatul în UE. Potrivit lui Winkler, în perioada următoare, accentul va fi pus pe încurajarea statelor membre să realizeze în mod coordonat piața unică digitală, să creeze infrastructura pentru e-comerț care se desfășoară transfrontalier și pentru aplicarea totală a Directivei privind serviciile.
Deputatul european a mai vorbit despre programul “Erasmus pentru tineri antreprenori”, care se axează pe experiență personală și pe dezvoltarea competențelor profesionale, domenii care sun extrem de importante pentru a avea succes în mediul antreprenorial. “Este un proiect pilot lansat în 2009, care a funcționat și în România. (…) Întreprinzători tineri pot participa la un schimb de experiență, timp de șase luni, într-un stat membru UE, unde vor lucra lângă un antreprenor cu experiență și unde pot învăța secretele meseriei. În această perioadă, CE oferă sprijin financiar pentru cheltuielile tinerilor antreprenori. Pentru că acest program pilot a avut succes, în următorii 7 ani, va fi parte a programului COSME”, a arătat Iuliu Winkler.
În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre barierele birocratice de care se lovesc micii întreprinzători din Transilvania atunci când vor să depună proiecte pentru finanțări europene. În acest context, deputatul european al UDMR a subliniat importanța mijloacelor prin care întreprinzătorii, în general, își pot apăra interesele. Conform lui Winkler, în ultimii ani, Bruxelles-ul a încercat să determine guvernul de la București să simplifice birocrația legată de întocmirea dosarelor de finanțare, precum și a procedurilor de decontare astfel încât fondurile să fie mai accesibile pentru antreprenori, însă, din păcate, acest efort nu a avut până acum succes. “Tocmai de aceea este important ca, la rândul lor, organizațiile oamenilor de afaceri, ale patronatelor să exercite presiune asupra guvernului. Rezultatele slabe ale ultimilor 7 ani în privința absorbției fondurilor europene se explică și prin birocrația teribilă cu care se confruntă cei care depun proiecte și care, pur și simplu, le taie acestora apetitul pentru a obține finanțări”, a conchis Iuliu Winkler.
Vineri, participanții la conferința economică au fost întâmpinați de Diósi László, președintele Asociației de Afaceri Ungare din România, și de Gyerkó László, vicepreședintele Asociației Economiștilor Maghiari din România. Printre participanții care au susținut prelegeri s-au numărat și Ágnes Nagy, membru în Consiliul de Administrație al BNR, și Daradics Kinga, directorul general MOL România.