Iuliu Winkler, împreună cu membrii comunității din Sibiu la deschiderea Zilelor Maghiare

Deputatul european Iuliu Winkler a fost, vineri, alături de membrii comunității maghiare din județul Sibiu, la deschiderea oficială a celei de a XX-a ediții a Zilelor Maghiare din acest județ care a avut loc în sala Traube din Mediaș și care a inclus o seară de operetă.

Timp de 10 zile în 10 localități se desfășoară Zilele Maghiare din județul Sibiu. Amfitrionul serii muzicale din sala Traube a fost Orosz Csaba, președintele organizației județene UDMR Sibiu, iar printre invitați, alături de europarlamentarul Iuliu Winkler, s-a aflat și primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman.

Deputatul european al UDMR a felicitat organizatorii pentru munca lor consecventă și perseverentă, apreciind faptul că la fel ca în județul Hunedoara și Ziele Maghiare din Sibiu ajung în toate localitățile unde trăiesc maghiari, invitându-i pe aceștia să se bucure și să participe la manifestări dintre cele mai diverse.

În deschiderea serii de gală, Iuliu Winkler le-a transmis participanților mesajul de felicitare al președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care le-a mulțumit maghiarilor din Sibiu pentru perseverența de a-și construi un viitor în acest județ, urându-le să rămână statornici și plini de speranță.

În intervenția sa, Winkler a mai vorbit și despre faptul că, în 13 octombrie a.c., la Miercurea Ciuc, Consiliul Reprezentanților Unionali a decis declanșarea campaniei UDMR, pe durata următoarelor şapte luni, în cadrul căreia se vor populariza rezultatele aderării la Uniunea Europeană, pregătind astfel comunitatea maghiară pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019.

“În aceste zile, au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie. Conform acestuia, încrederea în Uniunea Europeană a scăzut atât în rândul majorității, cât și în rândul maghiarilor din Transilvania. Această tendință este confirmată și de sondajele noaste interne. Tocmai de aceea, lansăm această campanie pentru a vorbi despre faptul că perioada scursă de la aderare la UE a adus dezvoltare și progres. Subvențiile agricole au ajutat fermierii, localitățile noastre au beneficiat de fondurile de dezvoltare, iar programele Erasmus au adus multe posibilități tinerilor. Nu trebuie să ascundem nici cealaltă față a monedei: că așteptările de dinaintea aderării nu s-au îndeplinit în totalitate. Speram mai mult în privința creșterii economice și a nivelului de trai. Am fost dezamăgiți și în privința drepturilor comunității maghiare. Tocmai de aceea, acum, când se dezbate viitorul UE, noi trebuie să punctăm clar care este punctul nostru de vedere”, a afirmat Iuliu Winkler.

”Vrem o Europă puternică și unită, care este atentă la protecția culturii și tradițiilor minorităților naționale autohtone. Vrem eliminarea inegalităților și standardelor duble pentru statele membre din Europa Centrală și de Est în comparație cu cele din Vest. Dorim o egalitate reală, deoarece nu suntem cetățeni de rangul doi nici în România, și nici în Europa.  Dorim o Europă a națiunilor, a comunităților naționale și a regiunilor. Ce înseamnă practic acest lucru? Capitala națiunii noastre este Budapesta, capitala țării noastre este București, capitala Uniunii Europene este la Bruxelles, și, nu în ultimul rând, capitala Transilvaniei este la Cluj, iar  toate aceste patru capitale sunt la fel de importante pentru noi. Vrem o Europă puternică şi dezvoltarea Transilvaniei, iar în următoarele șapte luni vom transmite acest mesaj membrilor comunității maghiare”, a subliniat europarlamentarul.

Programul Zilelor Maghiare din județul Sibiu cuprinde evenimente dedicate copiilor, spectacole de teatru și de dans popular, lansări de carte, proiecții de film. Zilele Maghiare organizate de UDMR Sibiu se bucură şi de sprijinul Fundației Communitas și acela al Primăriei Municipiului Mediaș.