Intensificarea diplomației climatice și comerciale, esențială pentru succesul tranziției verzi în UE

UE trebuie să-și intensifice diplomația climatică și comercială la nivel global, iar în interiorul ei să se asigure de faptul că tranziția verde este justă și se bucură de susținerea societății, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), miercuri, la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Winkler, recent, Global Energy Monitor – un think – thank global care urmărește evoluțiile pe piața globală a energiei – a publicat o analiză care reflectă faptul că numărul centralelor pe cărbune a crescut îngrijorător în 2022. China, India și Indonezia au cele mai multe proiecte de deschidere de noi centrale pe cărbune, a mai arătat europarlamentarul. În opinia sa, eforturile de decarbonizare a UE sunt sortite eșecului, dacă, în plan global, alte state nu fac eforturi în același sens.

”Nu este suficient să ne reunim în conferințe la nivel internațional și să ne propunem obiective ambițioase dacă, mai târziu, nu respectăm cu toții ceea ce decidem. UE a rămas constantă în urmărirea obiectivelor climatice, se află în plină tranziție verde, proces care se suprapune peste războiul din Ucraina și efortul nostru de a ne decupla de Rusia din punct de vedere al dependenței de hidrocarburile care provin din această țară. Prin diplomația în domeniul schimbărilor climatice și a celei comerciale, UE trebuie să găsească instrumentele, căile, de a determina partenerii noștri globali să ne urmeze pe acest drum”, a arătat Iuliu Winkler.

Deputatul european al UDMR a subliniat că succesul tranziției verzi depinde într-o mare măsură și de asigurarea caracterului just al acesteia în cadrul UE. ”Trebuie să punem mai mult accent pe justețea acestei tranziții. Nu este suficient să avem un Fond pentru Tranziția Justă. Este nevoie să se țină cont de particularitățile fiecărui stat, a fiecărei regiuni. Dacă nu vom reuși să facem o tranziție verde justă, vom pierde susținerea cetățenilor”, a explicat Winkler.

Europarlamentarul a precizat că țara noastră trebuie să fie extrem de activă în cele două grupuri de state membre care s-au format la nivelul UE în privința folosirii pe mai departe a energiei nucleare și a gazului natural, ca gaz de tranziție. ”Suntem într-o situație aparte. România trebuie să fie extrem de activă în grupul condus de Franța care susține continuarea folosirii energiei nucleare, dar și în cel condus de Germania, care dorește utilizarea gazului natural ca și combustibil de tranziție încă 25-30 de ani. Trebuie să avem picioarele ferm ancorate în aceste 2 grupuri”, a adăugat  acesta.

În context, europarlamentarul UDMR a mai declarat că pentru o tranziție verde și digitală de succes,  țara noastră are nevoie de mii de ingineri. ”În județul nostru avem Facultatea de Inginerie la Hunedoara și Universitatea din Petroșani. Ambele au o îndelungată tradiție. În viitorul apropiat, vom avea nevoie de mii de ingineri care să lucreze în domeniul energiilor verzi, în domeniul extragerii de minerale, în domeniul digitalizării, a înaltelor tehnologii. Este extrem de important să reorientăm tinerii spre inginerie”, a precizat Winkler.