Întâlnire cu experți în vederea lansării ICE pentru protejarea minorităților naționale din UE

Reuniunea din PE, un pas pe calea elaborării și lansării campaniei pentru Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protejarea minorităților naționale din UE, a avut loc la o săptămână de la semnarea, la Bolzano, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele Partidului Popular din Tirolul de Sud (SVP), Richard Theiner, și președintele FUEN, Hans Heinrich Hansen, a unui acord de cooperare în vederea lansării ICE pentru protejarea minorităților naționale.

Scopul discuțiilor avute cu experții a fost acela de a identifica cele mai eficiente căi și metode în vederea asigurării succesului ICE pentru minoritățile naționale din punct de vedere al acordării acesteia cu tratatele UE, dar și în vederea organizării unei campanii eficiente la capătul căreia să se obțină un milion de semnături de susținere din cel puțin 7 state membre ale UE.

În deschiderea reuniunii, Iuliu Winkler a vorbit despre importanța majoră pe care o are expertiza în fundamentarea demersurilor pentru realizarea ICE pentru protejarea minorităților naționale. “Avem suficientă voință politică să mergem până la capăt cu această inițiativă, însă, pentru a avea succes avem nevoie de opinia experților și de solidaritate între toate comunitățile minorităților naționale și lingvistice de la sudul la nordul UE și de la est la vest. (…) Avem nevoie și de solidaritatea comunităților minorităților naționale și lingvistice din afara UE, pentru că, până la urmă, această inițiativă se adresează și acestora, dacă privim lucrurile din perspectiva unor posibile noi extinderi ale UE “, a afirmat deputatul european. El și-a exprimat speranța că această solidaritate va putea fi obținută pe parcursul campaniei de strângere de semnături.

Iuliu Winkler a reamintit că discuțiile cu FUEN pe marginea ICE pentru protejarea drepturilor minorităților au debutat în urmă cu doi ani, exprimându-și satisfacția că, în tot acest timp s-au înregistrat, în mod constant, progrese în formularea ICE într-un mod care să reflecte interesele foarte diverse ale comunităților minorităților naționale din UE.