INTA a dat undă verde liberalizării totale a importului de vin moldovenesc în UE

Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) a adoptat, joi, raportul referitor la liberalizarea totală și imediată a importurilor de vin din Republica Moldova în UE.
Raportorul INTA Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat votul cvasiunanim (29 voturi pentru, o abținere) al colegilor săi deputați europeni referitor la această decizie. El a arătat că în acest fel Raportul referitor la propunerea de regulament al PE și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova are șanse maxime să intre la vot în plenul care se va reuni la Strasbourg în luna decembrie. Potrivit raportorului, odată trecută de plenul PE, liberalizarea totală a importurilor de vin din Republica Moldova pe piața unică va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Iuliu Winkler a declarat că decizia instituțiilor europene cu privire la importurile de vin a venit ca răspuns la interdicția impusă acestor produse de către Federația Rusă. “Acest raport este rezultatul voinței parlamentarilor europeni, al Comisiei și Consiliului, care au luat decizia unanimă de a sprijini, prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție, parcursul european al Republicii Moldova. Mă bucur că votul pozitiv în INTA a venit aproape simultan cu Summit-ul de la Vilnius, unde Moldova parafează Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu UE. (…) Sper ca Moldova să reziste în fața presiunilor de ordin politic, dar mai ales economic exercitate de Rusia și să fie sigură de faptul că în PE va găsi întotdeauna un prieten care o va sprijini în procesul de integrare europeană”, a declarat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a mai arătat că instrumentele comerciale sunt unele dintre cele mai eficiente instrumente pe care UE le are la dispoziție pentru a-și promova politicile externe. “O piață cu o jumătate de miliard de consumatori cum este cea a Uniunii reprezintă o permanentă miză pentru partenerii săi comerciali, fie că ne referim la SUA sau China, fie la Brazilia sau India. (…) De aceea, decizia de liberalizare a importurilor de vin din Moldova trebuie citită ca un sprijin economic semnificativ pe care UE îl acordă acestui stat”, a explicat raportorul.
În 2011, Iuliu Winkler a fost raportor alternativ al EPP în INTA pentru majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE. Până în septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din această cotă.
În 2010, el a fost raportor al PE în privința deciziei de acordare a unui ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro Republicii Moldova cu scopul contracarării efectelor crizei economice și financiare.
De altfel, Iuliu Winkler este și coordonatorul în INTA a Grupului de monitorizare al Republicii Moldova.