Iniþiativa cetăþenească privind protejarea minorităþilor naþionale din UE, discutată la Bruxelles

Iniþiativa cetăþenească privind protejarea minorităþilor naþionale din UE, discutată la Bruxelles de parlamentarii UDMR

Bruxelles, 6 iun – Iniþiativa cetăþenească europeană (ICE) privind protejarea minorităþilor naþionale din UE, lansată în ianuarie 2013, a fost discutată joi la Bruxelles, la Parlamentul European (PE), de grupurile parlamentare reunite ale senatorilor ºi deputaþilor UDMR, înainte de prezentarea textului final la congresul Uniunii Federale a Naþionalităþilor Europene (FUEN) din Tirolul de Sud, de peste două săptămâni.

Eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler, secretarul responsabil pentru relaþii internaþionale al UDMR, Vincze Lorant, ºi preºedintele formaþiunii, Kelemen Hunor, care au gestionat iniþiativa din partea UDMR, le-au prezentat detaliile ICE deputaþilor ºi senatorilor Uniunii prezenþi la reuniune, în cadrul căreia s-a pregătit poziþia partidului pentru congresul FUEN de peste două săptămâni.

‘Se lucrează la forma finală finală, schimbări radicale nu vor fi, dar vom face public textul abia la congresul FUEN, fiindcă aceasta a fost înþelegerea între toþi cei implicaþi. Poate vor fi doar mici ajustări’, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

El a adăugat că, din punctul de vedere al UDMR, este important că textul acoperă ºi nu depăºeºte atribuþiile UE. ‘Pentru că nu va fi înregistrată de Comisia Europeană (CE) o iniþiativă care depăºeºte limitele competenþei UE. De aceea, am lucrat mult, am lucrat cu experþi internaþionali, cu experþi care cunosc în profunzime tot ce înseamnă UE, Comisia ºi Parlamentul. De aceea susþin eu foarte ferm ºi am încredere că textul va fi înregistrat’, a adăugat preºedintele UDMR.

Conform sursei citate, ICE acoperă protecþia minorităþilor naþionale, însă nu se referă la imigranþi, ci la minorităþile tradiþionale.

‘Iniþiativa se referă la limbă, la religie, la cultură, la mass-media, susþinerea din partea statelor membre. Vorbim despre participarea comunităþilor etnice în diferite instituþii la nivel naþional, unde se iau decizii care îi privesc pe ei, vorbim de discriminare sau de non-discriminare. Deci domeniile sunt legate de păstrarea identităþii naþionale, lingvistice, religioase, fiindcă minorităþile naþionale – peste 100 de milioane de fapt din 500 de milioane ale UE – trăiesc în situaþii diferite ºi trebuie, ca să ai susþinere din partea lor, să acoperi foarte multe cerinþe ºi să fiii atent la sensibilităþile fiecăruia. De la Tirolul de Sud, o subregiune foarte bine dezvoltată ºi foarte puternică în Italia, ºi până la suedezi ºi finlandezi, până la danezii din Germania sunt abordări, posibilităþi ºi aºteptări diferite. De aceea noi am încercat să acoperim cât se poate de mult în toate direcþiile posibile. Unii se autodefinesc ca ºi minoritate lingvistică, alþii ca minoritate n
aþional etnică, alþii ca ºi comunitate etnică, deci din acest punct de vedere noi, ca să spun aºa, am păºit tot timpul pe un strat subþire de gheaþă’, a mai spus Hunor.

Acordul de cooperare în vederea lansării ICE pentru protejarea minorităþilor naþionale ºi a unui pachet cadru de reglementări pentru apărarea drepturilor minorităþilor care să fie ataºat textului iniþiativei a fost semnat la 14 ianuarie, la Bolzano, capitala provinciei autonome Tirolul de Sud din Italia, de preºedintele UDMR, Kelemen Hunor, de preºedintele Partidului Popular din Tirolul de Sud (SVP), Richard Theiner, ºi de preºedintele FUEN, Hans Heinrich Hansen.

ICE trebuie aprobată de Comisia Europeană (CE) după ce va fi redactată în forma finală, decizie pentru care executivul UE dispune de un termen de două luni, iar de la momentul aprobării, comitetul cetăþenesc de sprijin format în acest sens va lansa campania de strângere de semnături care poate dura până la un an de zile. Sunt necesare un milion de voturi, din ºapte state membre. AGERPRES