Go local! - dezbatere și schimb de bune practici la Bruxelles

Comunitățile locale, județele și regiunile din România trebuie să fie din ce în ce mai prezente la Bruxelles, să realizeze parteneriate și schimburi de bune practici în domenii vitale precum este domeniul agricol și cel al industriei alimentare, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Deputatul european a moderat, miercuri, la invitația președintelui Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, dezbaterea „Go local! – Cele mai bune practici ale politicii alimentare durabile la nivel local”, care s-a desfășurat la Comitetul Regiunilor (CoR) din Bruxelles.

”Prezența, azi, la Comitetul Regiunilor a județului Harghita, a Ținutului Secuiesc, a Transilvaniei este importantă, în primul rând, pentru că dezbaterea a oferit un cadru eficient pentru schimbul de bune practici în special pentru întreprinzătorii din domeniul agricol și al micii industrii alimentare. (…) Consiliul Județean Harghita are o prezență activă la nivelul CoR și nu este pentru prima oară când organizează astfel de dezbateri și se prezintă participanților cu produse și tradiții specifice zonei. Este important să ne facem cunoscuți la Bruxelles”, a afirmat Iuliu Winkler la finalul dezbaterii „Go local! – Cele mai bune practici ale politicii alimentare durabile la nivel local”.

Potrivit deputatului european, mesajul esențial al întâlnirii de la CoR se referă la importanța parteneriatelor și a colaborărilor, la valorificarea cooperării, la înțelegerea poveștilor asocierilor europene de succes, a modului în care anumite economii locale s-au dezvoltat beneficiind de producători locali inventivi, dar și sprijiniți de autorități.  ”Nu trebuie sa reinventam apa caldă, ci mai degrabă să luam ca exemplu bunele practici din UE și să le implementăm și la noi, inclusiv apelând la fondurile europene”, a mai spus Winkler.

Dezbaterea „Go local! – Cele mai bune practici ale politicii alimentare durabile la nivel local”, organizată de CJ Harghita în cadrul celei de a 15-a ediții a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, a fost un bun prilej pentru participanți de a discuta despre îmbunătățirea politicilor europene care să vină în sprijinul micilor fermieri, a producției locale de alimente, să stimuleze producția și consumul de alimente sănătoase și ecologice. Printre vorbitorii care au participat la dezbatere s-au numărat și europarlamentarii Sógor Csaba (UDMR) și Daniel Buda (PNL).