Garanþia europeană pentru tineret trebuie aplicată în cel mai scurt timp în România

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că Guvernul trebuie să conceapă, în cel mai scurt timp, programul prin care Garanþia europeană pentru tineret să poată fi aplicată în România.

Parlamentarul european al UDMR a vorbit, joi, la Deva, într-o conferinþă de presă, despre Garanþia pentru tineret, un instrument financiar care presupune finanþare europeană combinată cu suport guvernamental având ca scop sprijinirea tinerilor ºomeri de până în 25 de ani să obþină, în cel mult patru luni, o ofertă pentru un loc de muncă, sau una pentru un stagiu de perfecþionare profesională, de studiu sau de ucenicie în funcþie de situaþia fiecăruia.

Iuliu Winkler a arătat că, în următoarea perioadă, Comisia Europeană va găsi sursele de finanþare ºi va stabili suma globală care va fi alocată pentru acest instrument.
Potrivit acestuia, Garanþia europeană pentru tineret reprezintă unul dintre răspunsurile UE la explozia ºomajului în statele membre, care loveºte cu precădere în rândul tinerilor.
Conform datelor Eurostat, avem 19 milioane de ºomeri în statele din zona euro, iar în total în UE avem 26,3 milioane de ºomeri. (…) Avem 5,6 milioane de ºomeri sub 25 de ani, tineri care nu studiază, tineri care nu au un loc de muncă. (…) Este o cifră colosală, care ne îndreptăþeºte să ne gândim că aceºti tineri ar putea reprezenta generaþia pierdută a Europei“, a spus deputatul european al UDMR.

Referindu-se la situaþia ºomajului din România, Iuliu Winkler a afirmat că, potrivit datelor INSSE, rata ºomajului este de 6,7%, însă, în opinia sa, numărul persoanelor fără un loc de muncă este mult mai mare. “Dacă, până de curând, oamenii veneau în audienþe ca să se plângă de retrocedări, de pensii etc., acum, aproape toþi cei care vin îmi cer să-i ajut să-ºi găsească un loc de muncă. Sunt oameni tineri, de la 25 de ani, până la persoane mature, la 50 de ani“, a mai spus deputatul european.

Iuliu Winkler consideră că nu doar din cauza crizei s-a ajuns la o rată a ºomajului atât de ridicată în UE, ci ºi din cauza dezindustralizării economiilor statelor europene ºi a unor tendinþe eronate în privinþa orientării profesionale a tinerilor.

Îmi doresc ca Guvernul să ia cât mai repede măsuri, astfel încât, din punct de vedere al ratei ºomajului să nu ne încadrăm în trendul european. În acest context, salut iniþiativele guvernamentale care þintesc reindustrializarea României ºi sper că ele vor fi urmate de o cotitură în structura ofertei instituþiilor de învăþământ superior“, a precizat deputatul european al UDMR.