Europarlamentari români din PPE despre buget și viitorul UE

Într-o întâlnire la Bruxelles cu jurnaliști români, eurodeputații PPE Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Iuliu Winkler, Cristian Preda și Daniel Buda au vorbit despre viitorul Uniunii Europene, dar și despre viziunea şi rolul jucat de PE.

”Avem nevoie de o Europă mai democratică și mai puternică. Dezbaterile care încep de aici sunt însă politice… Sperăm într-o Uniune mai integrată, o Uniune a regiunilor”, a declarat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, adăugând că formațiunea sa sprijină viziunea președintelui francez, Emmanuel Macron, privind refondarea UE, viziune împărtășită și de Klaus Iohannis.

Winkler s-a referit și la migrație – în contextul în care săptămâna trecută a fost votat mandatul PE pentru Regulamentul Dublin – subliniind că, ”dacă nu se va face distincție între refugiați și migranți economici, soluția europeană va fi imposibil de găsit”.

În opinia sa, în România problema migrației nu este atât de sus pe agenda publică, dar ”va trebui abordată, deoarece România suferă de lipsa forței de muncă”.

Iuliu Winkler s-a referit și la faptul că România nu mai are un proiect de țară, așa cum a avut în trecut, în timp ce Cristian Preda a apreciat că Bucureștiul trebuie să-și asume un proiect de aderare la zona euro până în anul 2022.

”Avem două variante: amânarea și tervigersarea unor reglementări pentru care sunt presiuni sau aceea de a fixa un parcurs pentru intrarea în zona euro. Președintele Iohannis a spus că vrea în 2022, dar Guvernul se face că plouă. Să luăm exemplul Croației, în care guvernul a cerut Băncii Centrale să pregătească o foaie de parcurs. Eu cred că trebuie să gândim cum să intrăm până în 2022 în Zona Euro”, a afirmat Preda.

În ceea ce privește Președinția Consiliului UE, Cristian Preda a criticat faptul că Guvernul Tudose nu a stabilit încă prioritățile.

La rândul său, Marian-Jean Marinescu a declarat că deținerea Președinției UE în 2019 ar putea fi ”un mare avantaj”, întrucât atunci se va face alocarea fondurilor, dar e nevoie de o coordonare cu Bulgaria și Austria.

Raportorul bugetului UE pe 2018, Siegfried Mureșan, a evocat importanța combaterii propagandei și dezinformării venite din Rusia. El a precizat că au fost alocați bani pentru un proiect privind monitorizarea propagandei si instruirea funcționarilor UE să recunoască propaganda și știrile false.

euractiv.ro, Ramona Diaconu, Corespondență de la Bruxelles