Dialogul UE - Australia trebuie să aducă soluții avantajoase pentru ambele părți

În pofida recentelor tensiuni, Uniunea Europeană și Australia, parteneri cu mentalități similare, cu multe provocări comune, trebuie să continue dialogul astfel încât angajamentul pentru soluții avantajoase pentru ambele părți să fie cel care să prevaleze, a fost principalul mesaj al europarlamentarului Iuliu Winkler în cadrul unei conferințe on-line organizată, marți, de European Australian Business Council – EABC care a avut ca temă redresarea sustenabilă și direcțiile de dezvoltare până în 2050.

”Uniunea Europeană și Australia sunt parteneri cu mentalități similare, cu multe provocări comune. Regiunea indo-pacifică este o zonă strategică de angajament pentru UE și un motor de creștere economică pe care nu îl putem ignora. Cu toate acestea, modul în care a fost încheiat parteneriatul AUKUS și în care a fost reziliat contractul submarinelor franceze nu este benefic relațiilor UE-Australia. Cu toate acestea, în pofida tensiunilor, dialogul trebuie să continue, iar angajamentul pentru soluții avantajoase pentru ambele părți trebuie să prevaleze”, a declarat Winkler.

Deputatul european, vicepreședinte al Comisie de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European și membru în Delegația pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă (DANZ), a reiterat faptul că va rămâne un susținător convins al unui comerț deschis și durabil. ”Comerțul internațional este construit pe soluții reciproc avantajoase, dar, din păcate, lumea în care ne aflăm este din ce în ce mai mult o lume construită pe relații de putere și pe un joc cu sumă zero. Comerțul trebuie să rămână instrumentul nostru pentru a aduce un suflu nou unei arene internaționale bazată pe reguli și, prin urmare, sunt în continuare un susținător puternic al acordurilor comerciale ca elemente de bază ale acțiunii externe a UE, inclusiv cu Australia. Întreprinderile noastre au nevoie de un acces sporit pe piața Australiană și de condiții de concurență echitabile pe toate piețele importante din regiunea indo-pacifică. Voi rămâne un susținător convins al unui comerț deschis și durabil și consider că Australia este un partener real, cu un mare potențial, în acest demers important care va contribui la redresarea noastră post-pandemică, facilitând creșterea economică, crearea de locuri de muncă și inovarea”, a conchis Iuliu Winkler.

Printre participanții și vorbitorii la conferința EABC s-au numărat directorul Direcție de Comerț a Comisiei Europene Ignacio Garcia Bercero, Trent Zimmerman, membru al parlamentului australian, ambasadorul UE la Canberra, Michael Pulch, ambasadori ai statelor membre ale UE în Australia.