Dialog despre viitor la Timișoara

Inovația, cercetarea, digitizarea, inteligența artificială vor beneficia, în următorul ciclu financiar multianual 2021-2027 al UE, de finanțări spectaculoase, iar mediul universitar, cel antreprenorial și administrația locală ar trebui să colaboreze astfel încât să beneficieze din plin de acestea, susține deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Universitatea de Vest (UVT) din Timișoara a găzduit vineri, la inițiativa europarlamentarului Iuliu Winkler și a rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, conferința cu tema ”Industria-Antreprenoriatul; Calea spre succes: triunghiul educație-mediul de afaceri-administrația locală”.

”Cheia succesului pentru creștere și bunăstare o reprezintă colaborarea din acest triunghi format din educație, mediul de afaceri și administrația locală. (…) Astăzi, la UVT, dialogăm despre viitor, mai precis despre viitorul digital. Acum trăim cea de-a 4-a revoluție industrială, care este revoluția digitală”, a afirmat Winkler.

Potrivit europarlamentarului UDMR, pentru a ieși învingători din această nouă revoluție este nevoie de schimbări majore în mentalitatea și modul de acțiune al mediului educațional, dar și a celui antreprenorial. ”E nevoie de noi abordări în modul în care concepem dezvoltarea, cercetarea, inovarea”, a spus Iuliu Winkler, care a adăugat faptul că programele UE, cum sunt Orizont, COSME, Erasmus+, Europa Digitală vor fi finanțate consistent după anul 2021 pentru a sprijini cercetarea și inovarea în domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială, dar și pentru a dezvolta competențele didigitale. ”Îmi doresc ca UVT și Timișoara să fie în fruntea acelora care vor beneficia din plin de aceste finanțări europene. (…)Timișoara este deja pe harta revoluției digitale 4.0, dar, pe această hartă, Timișoara trebuie să strălucească”, a precizat deputatul european.

Iuliu Winkler a salutat recenta inițiativă referitoare la ”patrulaterala vestului”, o cooperare între Timișoara, Cluj, Arad și Oradea. În opinia sa, orice formă de cooperare care își propune atingerea convergenței europene este salutară.

Conferința ”Calea spre succes: triunghiul educație-mediul de afaceri-administrația locală” s-a realizat în parteneriat cu SME Europe, organizația de lobby pentru sectorul european al IMM-urilor a Partidului Popular European (PPE), Senatul Economic European și Taxpayers Association of Europe.

Desfășurarea și tema conferinței a fost salutată și de primarul Timișoarei, Nicolae Robu.