Clivajele din politica românească trebuie analizate în contextul mai larg european

Clivajele de pe scena politică românească, inclusiv votul din 16 noiembrie de la alegerile prezidențiale, trebuie privite și analizate în contextul mai larg european, chiar global, ele având propriile particularități se înscriu, totuși, într-un trend general, consideră deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
“În 2009, după debutul crizei financiare, elitele financiare globale s-au delegitimat. (…) Am avut de-a face cu o criză provocată de lăcomie, de minciuna din sistemul bancar și financiar global. (…) Soluția politicienilor pentru a salva economia și sistemul bancar a fost aceea de a injecta sute de miliarde de euro sau dolari din bani publici în sisteme private. Cu toate acestea nu am ieșit încă din criză, în schimb, clasa politică a pierdut și ea încrederea cetățenilor, s-a delegitimat”, a afirmat liderul UDMR, luni, la Deva, într-o conferință de presă.
Deputatul european a arătat că reacția cetățenilor la criza de încredere s-a manifestat prin greve, manifestații de stradă și prin vot. În context, el a exemplificat cu alegerea componenței noului Parlament European (PE). “Și în alegerile europene a existat un vot important dat împotriva actualului establishment politic. (…) În 16 noiembrie, din punctul meu de vedere, și în România s-a înregistrat un vot anti-sistem. Alegerile au fost pierdute de candidatul sistemului”, a spus Iuliu Winkler.
Deputatul european a mai arătat că decizia UDMR, validată de Consiliul Reprezentanților Unionali, de a ieși de la guvernare se înscrie în cadrul unui fenomen mai larg și anume acela de a începe un serios proces de identificare a aspirațiilor propriului electorat. “Trebuie să vedem ce înseamnă exact în contextul actual să te întorci la electorat. (…) Aceeași căutare de drum se manifestă în PSD, în PNL… Poate că acum avem nevoie de un UDMR care să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. Și noi, ca și alte forțe politice din politica românească și cea europeană, trebuie să ne recalculăm traseul”, a explicat Winkler. În opinia liderului UDMR Hunedoara, cunoașterea generației celor de 20 de ani, pe care, la ora actuală, aproape nimeni nu o înțelege, reprezintă o provocare în acest proces de înnoire a clasei politice. “S-a spus că în România facebook-ul a învins. Facebook-ul este doar un instrument de comunicare, conținutul este cel care face sensul comunicării. Eu cred că în țara noastră, la alegerile din 16 noiembrie, generația de 20 de ani i-a învins pe ceilalți”, a subliniat Iuliu Winkler.
În aceeași conferință de presă, deputatul european al UDMR a menționat faptul că, în această săptămână, la Strasbourg, PE va vota bugetul UE pentru 2015. “După negocieri între PE și Consiliu am ajuns la o înțelegere. Am reușit să obținem un buget de 145, 3 miliarde de euro în angajamente și de 141,2 miliarde în plăți efective”, a arăta Winkler. El a adăugat că din cauza egoismului manifestat de unele dintre statele membre s-a ajuns, din păcate, la cel mai mare deficit de plăți a facturilor din istoria UE, care însumează 28 de miliarde de euro. Deputatul european a mai spus că instituțiile europene trebuie de urgență să pună la punct un mecanism de reducere a decalajelor înregistrate la plata facturilor restante pe diverse programe operaționale.