Alegeri europene pentru Parlamentul European

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, că alegerile pentru Parlamentul European (PE) din luna mai trebuie să fie cu adevărat europene în sensul în care temele campaniilor electorale din cele 28 de state membre să nu fie deturnate spre subiecte interne.
“De mai multă vreme, la nivelul PE se vorbește, în contextul apropierii alegerilor europene, despre faptul că aceste alegeri trebuie să aibă un caracter cât mai european. (…) Deci, o deviză pentru scrutinul din luna mai ar putea fi: alegeri europene pentru Parlamentul European, și nu 28 de campanii naționale, care să dezbată tematici naționale, care să reflectele luptelor interne politice naționale”, a afirmat deputatul european al UDMR.
Iuliu Winkler a amintit faptul că există recomandări ale PE, dar și din partea Comisie de la Veneția referitoare la evitarea cuplării alegerilor europene cu alegeri naționale, precizând însă că organizarea acestora intră în competența fiecărui stat.
Parlamentarul european a adăugat că este pentru prima dată când marile familii politice europene vor avea câte un candidat la șefia Comisiei Europene, această persoană fiind anunțată încă dinaintea campaniei electorale. “De exemplu, PPE va nominaliza candidatul său la șefia Comisiei Europene la Congresul electoral din Dublin care va avea loc între 6-7 martie. Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului și ex-președintele Eurogrupului. (…) Socialiștii probabil îl vor propune pe Martin Schulz, președintele PE. Vor avea și liberalii un candidat și probabil chiar forțele populiste. (…) Oricum, viitorul președinte al Comisiei Europene nu va mai fi un politician scos din pălărie, ci o persoană care va fi cunoscută de europeni până în luna noiembrie când PE va aviza comisarul șef și echipa sa “, a spus Iuliu Winkler
În context, deputatul european al UDMR a amintit faptul că în România, în 2013, conform Eurostat, 47% dintre cetățeni și 57% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani si-au exprimat încrederea în soluțiile europene și în leadership-ul UE. “Încrederea cetățenilor în UE a crescut în țara noastră, ceea ce este un lucru care poate doar să ne bucure”, a adăugat Winkler.